Druhy činností

Čo je to súkromný podnik

Čo je to súkromný podnik

Video: INESS na DNES #26: Keď štát vytláča súkromné investície 2024, Júl

Video: INESS na DNES #26: Keď štát vytláča súkromné investície 2024, Júl
Anonim

Súkromný podnik je takáto právna forma vlastníctva, v ktorej všetok majetok patrí jednému alebo viacerým vlastníkom. Občianske právo Ruskej federácie sa týka jej odrôd: rodinný podnik, individuálne podnikanie, otvorenie spoločností LLC a ZAO.

Image

Individuálny podnikateľ je fyzická osoba, ktorá podniká bez toho, aby vytvorila právnickú osobu. Jednotlivý podnikateľ sa však musí podrobiť postupu štátnej registrácie podľa občianskeho zákonníka. Súkromný podnikateľ je zodpovedný za riziká spojené s majetkom podniku. Zaoberá sa ziskom iba na svoje vlastné riziko. Zamestnanci štátnych orgánov a orgánov obce nie sú oprávnení na tieto činnosti.

Rodinný podnik má právnu podobu ako individuálne podnikanie. Je založená na práci a úsilí jednej rodiny, nie jednej osoby. Rodinný podnik je registrovaný zjednodušeným spôsobom na daňovom úrade. Výnimky pre rodinné podniky sa tiež ustanovujú vo výške daní zaplatených podnikom.

LLC znamená „spoločnosť s ručením obmedzeným“. Je to podnik, ktorého základné imanie pozostáva z akcií jedného alebo viacerých účastníkov. V prípade potreby zodpovedajú za záväzky LLC vo výške, ktorú do podnikania investovali. Preto sa musí pre LLC stanoviť minimálna výška schváleného kapitálu. Hlavným účelom jej tvorby je získanie finančného zisku. Ihneď po založení takéhoto obchodného podniku si právne predpisy vyžadujú vytvorenie riadiaceho orgánu, ktorý sa zvyčajne skladá z niekoľkých zriaďovateľov. Toto je najbežnejšia forma tvorby právnických osôb.

Uzavretú akciovú spoločnosť tvorí tiež niekoľko zakladateľov za účelom zisku. Spoločnosť vydáva určitý počet akcií, ktoré je možné distribuovať iba medzi akcionárov tejto spoločnosti. Zákon stanovuje maximálny možný počet akcionárov - ich by nemalo byť viac ako päťdesiat.

Odporúčaná