ostatné

Ako odpísať nábytok

Ako odpísať nábytok

Video: Letisko kúpilo pre riaditeľa nábytok za 71 tisíc EUR. Nechce ho však ukázať. 2024, Júl

Video: Letisko kúpilo pre riaditeľa nábytok za 71 tisíc EUR. Nechce ho však ukázať. 2024, Júl
Anonim

Často sa stáva, že v organizácii, ktorá už desiatky rokov používa rovnaký nábytok, sa nakoniec privedú nové skrinky, stoly a stoličky. Ako zlikvidovať starý nábytok, ak by mohol slúžiť jeho majiteľom?

Image

Návod na použitie

1

Účtovanie nábytku sa zvyčajne vykonáva v súlade s účtovnou osnovou hospodárskej činnosti organizácie, PBU 5/01 („Účtovanie zásob“) a PBU 6/01 („Účtovanie fixných aktív“). Celý existujúci účtovný postup by mal byť zakotvený v príslušných predpisoch upravujúcich účtovné zásady organizácie.

2

Zohľadnite na účte 01 všetok kancelársky nábytok v hodnote viac ako 20 000 rubľov a dobu používania dlhšiu ako jeden rok. Uchovávajte záznamy o počiatočných nákladoch na nábytok. Počiatočnú hodnotu môžete získať odpočítaním sumy daní od skutočnej hodnoty.

3

Odpisujte nábytok pomocou nasledujúcich káblov:

- Debet 91 Kredit 01 (zaúčtovanie zostatkovej hodnoty);

- Debet 02 Kredit 01 (účtovanie odpisov);

- Debet 10 Kredit 99 (zaúčtovanie kapitalizácie hmotného majetku počas likvidácie predmetu);

- Debet 91 Kredit 99 (zaúčtovanie ziskov z predaja predmetu. Napríklad z predaja alebo prevodu nábytku);

- Debet 99 Kredit 91 (strata pri vyradení).

4

Poznámka: Ak váš nábytok stojí menej ako 20 000 rubľov, situácia bude o niečo zložitejšia. Podľa PB 6/01 by sa takéto objekty mali účtovať buď ako MPZ (zásoby), alebo ako fixné aktíva. V prípade zásob vedie evidencia účtu 10 („Materiály“).

5

Ak považujete nábytok za dlhodobý majetok, potom ho podľa doby používania bude patriť do 4. odpisovej skupiny. Uveďte odpisovú skupinu na účte 02 („Odpisy fixných aktív“) a použite tieto účtovania:

- debet 26, kredit 02 (účtovanie odpisov nábytku);

- Debet 83 Kredit 02 (zaúčtovanie precenenia odpisov);

- Debet 02 Kredit 83 (účtovanie diskontných zliav).

6

Ak beriete nábytok do úvahy ako MPZ, odpisujte ho na náklady každej jednotky, ktorá zahŕňa všetky náklady na jeho obstaranie. V takom prípade bude potrebné vypracovať akt o zrušení. Tento akt musí byť schválený osobitnou komisiou úradníkov organizácie.

odpis nábytku

Odporúčaná