Obchodné riadenie

Ako je za dlhy zodpovedný zakladateľ

Obsah:

Ako je za dlhy zodpovedný zakladateľ

Video: Finax Webinár | Finančná rezerva - základný cieľ zodpovedného investora 2024, Júl

Video: Finax Webinár | Finančná rezerva - základný cieľ zodpovedného investora 2024, Júl
Anonim

Najobľúbenejšími formami vlastníctva právnických osôb podnikajúcich na území Ruskej federácie sú spoločnosti s ručením obmedzeným. Vymedzenie pojmu „obmedzená zodpovednosť“ znamená zodpovednosť zakladateľov, ktorá vznikne v prípade bankrotu tejto právnickej osoby.

Image

Zodpovednosť zakladateľov za dlhy LLC

Otázky štatútu právnických osôb a ich zodpovednosti za prevzaté záväzky upravuje Občiansky zákonník Ruskej federácie. Povinnosti v oblasti občianskeho práva sú v tomto dokumente stanovené dostatočne podrobne, ale väčšina otázok, ktoré zakladatelia majú, sa týka nedoplatkov na daniach, ktoré sú upravené v článku 49 ods. 2 daňového poriadku Ruskej federácie.

Ako vyplýva z vyššie uvedených dokumentov, v prípade likvidácie spoločnosti s ručením obmedzeným musí táto právnická osoba zodpovedať za občianske záväzky a zaplatiť dane, pokuty a pokuty v plnej výške. Ak však vlastné zdroje spoločnosti nie sú dostatočné, zvyšnú časť dlhu splácajú zakladatelia v pomere k ich podielom na základnom imaní. Zároveň je možné splatiť dlh vrátane osobného majetku jednotlivcov.

Podľa hlavného zákona upravujúceho činnosť spoločnosti LLC - č. 14 - ФЗ „Spoločnosti s ručením obmedzeným“ z 8. februára 1998, účastníci nezodpovedajú za dlhové záväzky nimi zriadenej právnickej osoby a riziko strát sa medzi nimi delí v rámci hodnoty každého z ich príspevkov do základné imanie. Zodpovednosť zriaďovateľov za dlhové záväzky spoločnosti je teda vylúčená, pričom jednou z charakteristických čŕt, ktorá ako právnická osoba je nezávislá zodpovednosť. Je zabezpečená majetkom, ktorý vlastní alebo prevádzkuje táto LLC.

Odporúčaná