Obchodné riadenie

Čo je dropshipping

Obsah:

Čo je dropshipping

Video: Co je to Dropshipping a jak začít? Vše, co potřebujete vědět! - Dominik Kovařík 2024, Júl

Video: Co je to Dropshipping a jak začít? Vše, co potřebujete vědět! - Dominik Kovařík 2024, Júl
Anonim

Dropshipping je forma obchodnej organizácie, v ktorej kupujúci prijímajú tovar priamo od dodávateľov a obchádzajú sklad. Táto forma predaja sa v zásade používa pri organizovaní online obchodov. Jediným sprostredkovateľom medzi výrobcom a kupujúcim je vlastník internetového obchodu. Tovar sa odosiela ihneď po zaplatení priamo od dodávateľa. Celý príjem sa skladá z rozdielu medzi cenou tovaru od výrobcu a peniazmi zaplatenými kupujúcim.

Image

Základ pre dropshipping

Doslova preložený Dropship z angličtiny - Drop Ship. Priame dodávky od výrobcu ku kupujúcemu majú mnoho výhod, ktorých hlavnou príčinou je nedostatok tak drahých vecí, ako je sklad.

Dropshipping je založený na myšlienke vytvorenia vlastného internetového obchodu alebo online aukcie. Iba namiesto premýšľania o zásobách a ich umiestnení v sklade stačí uzavrieť zmluvy s jedným alebo viacerými dodávateľmi (výrobcami alebo veľkoobchodnými spoločnosťami).

Nájsť dodávateľa ochotného pracovať s dropshippermi nie je také ťažké. V súčasnosti sa čoraz viac priemyselníkov a veľkoobchodníkov zameriava na priame dodávky spotrebiteľovi prostredníctvom sprostredkovateľa. Faktom je, že veľa veľkoobchodníkov a priemyselníkov je v mnohých ohľadoch ziskových pre prácu s dropshippermi. Po prvé, nemusíte inzerovať svoj produkt. Po druhé, sprostredkovatelia nezaberajú čas na výsluch (spôsoby doručenia, možnosti platby, ceny atď.). Naopak, dropshipers sami odpovedať na nepríjemné otázky od zákazníkov.

Výber správneho dodávateľa je tiež jednoduchý: stačí navštíviť jeho webovú stránku a vybrať produkty vhodné pre podnikanie. Žiadosť o spoluprácu možno podať prostredníctvom internetu.

Vytvorením webovej stránky pre internetový obchod, jeho propagáciou na vrchol a funkciami technickej podpory možno poveriť špecializované spoločnosti alebo jednotlivých programátorov. Je však lepšie naplniť tovar sami podnikateľom a doplniť tovar anotáciou.

Výber cenovej politiky zostáva aj na sprostredkovateľovi. Spočiatku, aby sme získali zákazníkov, ceny môžu byť o niečo nižšie ako konkurenti. Potom - zamerajte sa na priemernú cenu konkurencie.

V oblasti priamych dodávok je dodávateľ zodpovedný za balenie a dodanie tovaru konečnému príjemcovi. Kupujúci sa však stále opýta vlastníka internetového obchodu na čas na doručenie tovaru, takže sprostredkovateľ používa službu sledovania na sledovanie dodávky: každému produktu je pridelené jedinečné identifikačné číslo, ktoré vám umožní sledovať cestu tovaru vo všetkých fázach dodávky. Toto číslo sa často oznamuje zákazníkovi, aby mohol kedykoľvek v deň vidieť, čo je s tovarom a kedy príde.

Schéma dropshippingu

Táto schéma je jednoduchá. Je známe, že nie všetci veľkí výrobcovia majú v úmysle zapojiť sa do maloobchodného predaja svojho tovaru, pričom uprednostňujú rozdávanie obchodných funkcií partnerom. V systéme priameho zásobovania je takýmto partnerom internetový obchod alebo online aukcia. Na vlastné náklady poskytuje „prehliadku“, vykonáva marketingový prieskum, propaguje produkty na trhu, prijíma objednávky a vykonáva transakcie.

Keď sprostredkovateľ akceptuje platbu za tovar od kupujúceho, údaje o vykonaných objednávkach a zaplatení za ne okamžite postúpi výrobca. Ten preberá zodpovednosť za správne zabalenie tovaru a jeho dodanie na uvedenú adresu (kupujúcemu). Dodanie sa môže uskutočniť aj v mene majiteľa internetového obchodu. Majiteľ obchodu zároveň nedrží zásoby, a preto nepotrebuje sklad.

Výhody dropshippingu

Väčšina výhod tohto typu podnikania priamo súvisí s nedostatkom veľkoobchodného prepojenia a akéhokoľvek druhu skladu:

  1. Podnik s priamymi dodávkami môže byť založený s minimálnym počiatočným kapitálom. Niektoré peniaze bude stále potrebné investovať, ale tieto sumy budú relatívne malé.

  2. Minimálne finančné riziká pre sprostredkovateľa: peniaze na zaplatenie tovaru zašle výrobcovi až potom, čo dostane peniaze od kupujúceho.

  3. Minimálny počiatočný kapitál znamená slobodu od veriteľov a investorov.

  4. Nie je potrebné skladovať, starať sa o zásoby a zostatky, mať doručovaciu službu, kancelárskych a kancelárskych pracovníkov.

  5. Dodávateľ preberá všetku zodpovednosť za dodanie tovaru konečnému spotrebiteľovi.

  6. Sprostredkovateľ pre rozšírenie rozsahu a zníženie cien môže ľahko začať spoluprácu s niekoľkými dodávateľmi (ak to nie je zmluvou zakázané). Ak jeden dodávateľ nesplní očakávania, môže sa ľahko a rýchlo nahradiť.

  7. Ak dôjde k dohode, ktorú dodávateľ dodáva v mene sprostredkovateľa, môže (sprostredkovateľ) ľahko vytvoriť a propagovať svoju vlastnú značku.

  8. Sprostredkovateľ nie je viazaný na žiadnu kategóriu tovaru. Kompletná zmena sortimentu (napríklad z elektroniky na voňavkárstvo) je len otázkou nájdenia nových dodávateľov a výmeny tovaru na mieste.

Nedostatky v oblasti priameho zásobovania

Niektoré nevýhody dropshippingu vyplývajú z výhod:

  1. Nedostatok zásob môže viesť k situácii, keď dodávateľ momentálne nemá tovar objednaný kupujúcim. Samozrejme, vo väčšine prípadov ho takýto klient jednoducho vyhľadá na inom mieste a sprostredkovateľ ho stratí ako klienta.

  2. V prípade akýchkoľvek oneskorení alebo ťažkostí počas dodávky bude za ne zodpovedný sprostredkovateľ. A to môže byť veľa: oneskorenie pri práci s poštou, ťažkosti pri colných správach a oveľa viac.

  3. V Rusku veľa zákazníkov online obchodov radi dodáva tovar v deň objednávky. Ak to nie je možné, jednoducho nechajú tovar vyhľadať na inom mieste. Problém je v tom, že ak sa dodávateľ a kupujúci nachádzajú v rôznych regiónoch Ruskej federácie, je absolútne nemožné zabezpečiť dodanie objednávky.

  4. Sprostredkovateľ závisí výlučne od dodávateľa v týchto veciach: rýchlosť dodania, kvalita produktu. Preto by sa mala dôkladne skontrolovať povesť, integrita a spoľahlivosť výrobcu. A zároveň premýšľajte nad mechanizmom riešenia konfliktov s kupujúcim.

  5. Stojí za zmienku, že kupujúci v neposlednom rade venuje pozornosť nákladom na doručenie a v našej krajine do veľkej miery závisí od odľahlosti kupujúceho od výrobcu.

  6. Zložitosť práce so zákazníkmi. Kupujúci je zvyčajne veľmi vyberavý a vyberavý. A rád kladiem širokú škálu otázok. Podľa štatistík navyše zo 100% záujemcov iba 20-30% nakoniec niečo kúpi.

S kompetentnými a zodpovednými opatreniami sprostredkovateľa, s jasnou prácou dodávateľa a so zavedenou schémou predaja sa však všetky tieto riziká môžu znížiť na takmer nulovú hodnotu.

Populárne spôsoby platby

Ak sprostredkovateľ propaguje tovar prostredníctvom online aukcie eBay, v tomto prípade bude existovať iba jeden spôsob platby - prostredníctvom platobného systému PayPal.

V našej krajine existuje oveľa viac platobných možností na webe RusDropshipping. To priťahuje potenciálnych kupujúcich a zachováva existujúcich. Medzi spôsoby platby patria:

  • platba bankovým prevodom (z karty na kartu, z účtu na účet a ďalšie);

  • platba elektronickými peniazmi (QIWI, Yandex.Money, WebMoney, Bitcoin a ďalšie);

  • Prevody Western Union.

Čím viac platobných možností je pre kupujúceho k dispozícii, tým vyššia je pravdepodobnosť, že tovar kúpi. To je dôvod, prečo v poslednej dobe existuje stále viac a viac platobných možností: kryptomeny Bitcoin, Ethereum a ďalšie. Napriek tomu viac ako 50% ruských kupujúcich stále dáva prednosť zaplateniu v hotovosti po prijatí nákupu.

Odporúčaná