ostatné

Čo je hospodársky rast a jeho typy

Obsah:

Čo je hospodársky rast a jeho typy

Video: Indians On Suhaagraat || Sushant Maggu 2024, Júl

Video: Indians On Suhaagraat || Sushant Maggu 2024, Júl
Anonim

Hospodársky rast je dôležitým cieľom modernej spoločnosti. Vyjadruje sa v kvantitatívnom zvýšení a kvalitatívnom zlepšení sociálnej výroby.

Image

Druhy hospodárskeho rastu

Hospodársky rast má, samozrejme, svoje klady a zápory. Medzi výhody patrí nárast objemu výroby a jeho automatizácia. Okrem toho ide o zlepšenie pracovných podmienok, zvýšenie zamestnanosti obyvateľstva, zvýšenie medzinárodnej prestíže krajiny a zvýšenie blahobytu spoločnosti.

Pokiaľ ide o nedostatky hospodárskeho rastu, treba spomenúť zhoršenie ľudského prostredia, zvýšenie intenzity práce, preplnenosť miest a naliehavú otázku rekvalifikácie zamestnancov. Je tiež potrebné upozorniť na vyčerpanie nenahraditeľných zdrojov.

Existujú dva spôsoby hospodárskeho rastu. Prvá sa nazýva rozsiahla a druhá intenzívna. Rozsiahle je založené na zvyšovaní objemu výroby. Dosahuje sa to pomocou kvantitatívneho rozšírenia výrobných faktorov: zriadením veľkého množstva zariadení, zväčšením plochy obrábanej pôdy. Technológia výroby sa však nemení.

Intenzívna cesta hospodárskeho rastu je založená na zvyšovaní objemu výroby. Je to možné pomocou kvalitatívneho zlepšenia výrobných faktorov. Patria sem: využívanie výsledkov vedeckého a technologického pokroku, prerozdeľovanie zdrojov, ako aj zvyšovanie kvalifikácie pracovnej sily. Kapitál a práca sa zároveň presúvajú z odvetví s nízkou kvalifikáciou do oblasti s vysokou kvalifikáciou, zvyšuje sa návratnosť kapitálu. Medzi ďalšie faktory patrí úspora z rozsahu, pretože pri vysokých objemoch výroby sú náklady na reklamu a predaj znížené.

Odporúčaná