Obchodné riadenie

Aká je organizačná štruktúra podniku

Obsah:

Aká je organizačná štruktúra podniku

Video: Organizační struktura podniku 2024, Júl

Video: Organizační struktura podniku 2024, Júl
Anonim

Všetky moderné podniky majú v zásade inú organizačnú štruktúru, ktorá pokrýva všetky oblasti činnosti. Je to kostra každej spoločnosti, takže musíte pochopiť, aká je organizačná štruktúra podniku.

Image

definícia

O organizačnej štruktúre podniku ako takého sa diskutovalo začiatkom 20. storočia, keď došlo k rýchlemu kvalitatívnemu skoku vo výrobe, a preto bola potrebná revízia prístupov riadenia. Organizačná štruktúra podniku vo všeobecnosti predstavuje súbor pravidiel, prepojení, postojov a podriadených na všetkých úrovniach riadenia podniku, od vrcholových manažérov po výkonných umelcov. Organizačná štruktúra podniku existovala ešte pred začiatkom 20. storočia, v opačnom prípade by veľké podniky a výroby nevznikli, z teoretického hľadiska by o nich začali uvažovať presne v uvedenom období. V súčasnosti existuje veľa typov organizačných štruktúr, ale najzákladnejšie sú hierarchické, divízne a organické.

Hierarchická organizačná štruktúra

Jedná sa o najtradičnejší a naj kanonickejší typ organizačnej štruktúry v podniku. Ako už názov napovedá, štruktúra je založená na jasnej hierarchii medzi úrovňami riadenia, existuje jasné rozdelenie povinností a právomocí, a teda jasné rozdelenie práce, v súvislosti s ktorým sa vykonáva personálna politika podniku. Táto organizačná štruktúra sa vyznačuje takými nevýhodami, ako je zlá koordinácia interakcie medzi príbuznými oddeleniami, rozvinutá byrokracia a neosobný prístup k zamestnancom. Tento typ organizačnej štruktúry je charakteristický pre veľké priemyselné podniky a podniky v Rusku a krajinách SNŠ.

Najväčší teoretik a odborník na vytváranie organizačných štruktúr je Henry Ford, ktorého štýl riadenia prijalo mnoho výrobných firiem tej doby.

Organizačná štruktúra divízie

Z dôvodu vzniku multidisciplinárnych podnikov a rozširovania oblastí činnosti medzinárodných korporácií bolo do konca 20. storočia nevyhnutné vytvoriť nové typy organizačných štruktúr. Jednou z nich bola divízna organizačná štruktúra, ktorá sa vyznačuje rozdelením sfér podniku na divízie / divízie na čele so zodpovednými manažérmi. Štruktúra divízie môže zahŕňať niekoľko tisíc zamestnancov pôsobiacich v jednom smere. Divízie je možné rozdeliť aj na teritoriálne účely, čo platí najmä pre medzinárodné dopravné spoločnosti. Podobná organizačná štruktúra má aj nevýhody, z ktorých najväčšie sú príliš rozvetvené systémy riadenia, duplicita funkčných zodpovedností medzi jednotkami, ako aj zaťaženie divízií na vytvorenie hierarchických organizačných štruktúr v rámci nich.

Existujúce organizačné štruktúry sú najčastejšie zmiešané. V rámci hierarchickej štruktúry môžu existovať konštrukčné jednotky a naopak - organická štruktúra môže obsahovať hierarchické prvky.

Odporúčaná