management

Ako hodnotiť cieľ

Ako hodnotiť cieľ

Video: Webinár o slovnom hodnotení 2024, Júl

Video: Webinár o slovnom hodnotení 2024, Júl
Anonim

Účel sa nazýva účel alebo význam vykonaného opatrenia, požadovaný výsledok. Úspech jeho dosiahnutia závisí od toho, či je cieľ správne formulovaný. Technika riadenia vyvinutá v roku 1965 na hodnotenie cieľov SMART (konkrétne, merateľné, dosiahnuteľné, relevantné, časovo ohraničené) podľa piatich kritérií, čo umožňuje veľmi jednoduché a efektívne pochopenie toho, ako inteligentný je individuálny cieľ alebo úloha, sa široko používa.

Image

Budete potrebovať

  • - zápisník;

  • - pero.

Návod na použitie

1

Konkrétnosť. Cieľ by mal byť formulovaný, presný, jednoznačný a rovnako jasný pre všetkých. Napríklad zvýšte čistý zisk organizácie.

2

Merateľnosť. Cieľom by mali byť merateľné kvalitatívne a (alebo) kvantitatívne ukazovatele. Toto kritérium pomôže posúdiť mieru dosiahnutia cieľa. Napríklad zvýšenie čistého zisku organizácie o 25% v porovnaní s minulým rokom.

3

Dosiahnuteľnosť. Cieľ musí byť dosiahnuteľný. Napríklad zvýšenie čistého zisku organizácie o 25% v porovnaní s minulým rokom znížením výrobných nákladov. Je zbytočné stanoviť ciele, ktoré nemožno dosiahnuť.

4

Význam. Cieľ by mal byť významný (dôležitý), t. jeho dosiahnutie môže významne zmeniť stav vecí.

5

Časovo obmedzený čas. Cieľ by mal byť časovo obmedzený na určité obdobie. V závislosti od zložitosti cieľa môže byť čas na jeho dosiahnutie napríklad deň, mesiac alebo rok. Je nepravdepodobné, že sa dosiahnu ciele, ktoré sú časovo neobmedzené.

Odporúčaná