ostatné

Ako určiť trhovú cenu tovaru

Ako určiť trhovú cenu tovaru

Video: Ako (ne)fungoval socializmus? 2024, Júl

Video: Ako (ne)fungoval socializmus? 2024, Júl
Anonim

V podmienkach trhovej konkurencie sú spoločnosti nútené doslova bojovať o svojich zákazníkov. Trhová hodnota tovaru je jedným z nástrojov tohto boja, je to najpravdepodobnejšia cena, za ktorú sa výrobky budú predávať na trhu. Z primeraného výpočtu tejto hodnoty závisí od úspechu obchodnej činnosti podniku, a teda aj od jeho zisku.

Image

Návod na použitie

1

Na určovaní trhovej hodnoty sa podieľajú dve strany: kupujúci a predávajúci. Spoločnosť, ktorá predáva tovar na trhu, sa snaží stanoviť takú hodnotu, ktorá by mohla pokryť všetky náklady na nákup surovín a výrobu, jej predaj a okrem toho priniesť čistý zisk. Trhová hodnota tovaru pre predávajúceho teda nemôže byť nižšia ako jeho cena, inak bude spoločnosť pracovať so stratou.

2

Kupujúci sa samozrejme zúčastňuje aj na tvorbe trhovej hodnoty, pretože dopyt po konkrétnom produkte robí on. Pomer ponuky a dopytu je v tomto prípade jedným z rozhodujúcich faktorov. Spotrebiteľ výrobku má predstavu o súčasných trhových cenách podobného tovaru od iných výrobcov a rozhoduje o kúpe na základe svojich vlastných finančných možností, potrieb a samozrejme kvality tovaru.

3

Záujmy výrobcu a spotrebiteľa sa uspokoja, ak trhová hodnota tovaru prevyšuje jeho náklady o množstvo duševného kapitálu výrobcu zabudovaného do výrobkov. Rovnováha záujmov predávajúceho a kupujúceho sa nazýva rovnováha trhu. Zisk podniku bude predstavovať dodatočnú maržu k produktu, ktorá sa stanoví v závislosti od výšky očakávaného príjmu na jednotku produktu.

4

Náklady na tovar zahŕňajú všetky náklady podniku na jeho výrobu a zahŕňajú náklady na nákup surovín a zariadení, náklady na pracovnú silu a reklamu. Táto koncepcia je široko používaná v ekonomickej teórii. Intelektuálny kapitál výrobcu sa určuje na základe analýzy výrobného procesu, od vývoja nápadu po jeho implementáciu v hmotnej jednotke výroby.

5

Tvorba myšlienky je tvorivou súčasťou a vykonávajú ju zamestnanci viacerých oddelení vrátane oddelenia marketingu, ktoré úzko spolupracuje so spotrebiteľmi prostredníctvom marketingového prieskumu a prieskumov. Potom, na základe konečnej myšlienky, je vyvinuté technické riešenie, prípadne vytvorenie exkluzívneho priemyselného dizajnu, ktorý vyžaduje patent.

6

Na základe výsledkov testov priemyselných prototypov sa dokončujú podrobnosti o budúcej jednotke výroby, vzhľade a zdokonaľovaní. Potom sa začne hromadná výroba tovaru.

7

Intelektuálny kapitál sa spravidla ukladá do nákladov na jedinečný produkt, ktorý nemá na trhu analógy. V tomto prípade má spoločnosť právo stanoviť cenu, pretože konkurencia je takmer nulová. Ak produkt nie je jedinečný, mali by ste primerane pristupovať k tvorbe marží, budúci zisk závisí od neho.

8

Existujú tri metódy výpočtu trhovej hodnoty produktu: nákladné, trhové (porovnávacie) a ziskové. Metóda založená na nákladoch je založená na zásade „výrobné náklady plus zisk“. Ceny tovaru stanovené touto metódou sa nazývajú nákladovo orientované ceny.

9

Porovnávacia metóda spočíva v hľadaní produktov od iných výrobcov, ktoré sú podobné navrhovanému produktu, na trhu. Existuje porovnanie cien, táto metóda je však vhodná, iba ak majú zamestnanci podniku prístup k informáciám o cenách obchodných transakcií iných výrobcov.

10

Metóda príjmu zahŕňa predpovedanie očakávaných výnosov a ich kladenie do tvorby trhovej hodnoty výrobkov. Výhodou tejto metódy je, že je zameraná viac na získanie čistého zisku, zatiaľ čo jej uplatňovanie úzko súvisí s dvoma ďalšími metódami.

Odporúčaná