Obchodné riadenie

Ako vypočítať ziskovosť obchodu

Ako vypočítať ziskovosť obchodu

Video: P/E discussion | Stocks and bonds | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl

Video: P/E discussion | Stocks and bonds | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl
Anonim

Najprv by sme mali odložiť hackerské frázy o spoločenskej zodpovednosti podnikov, o poslaní spoločnosti a ďalších dôležitých veciach, ktoré sú priamo spojené s podnikaním. Vo veľkej väčšine prípadov je hlavným účelom existencie podniku zisk jeho vlastníkov. V ekonomickej analýze tento výraz skryje ukazovateľ ziskovosti.

Image

Návod na použitie

1

Ziskovosť sa tradične definuje ako podiel zisku na výnosoch. Preto je pri výpočte ziskovosti obchodu potrebné určiť tri zložky: príjmy za určité obdobie, všetky výdavky za rovnaké obdobie (vrátane nákladov na predaj) a zisk získaný v absolútnom vyjadrení.

2

Je pravdepodobné, že s výpočtom ukazovateľa príjmov nebudú žiadne problémy. Hlavný peňažný tok obchodu zvyčajne prechádza cez pokladňu. Bezhotovostné platby sa prijímajú od kupujúcich (väčšinou ide o veľké obchody slúžiace sektoru b2b). Ak platia obidva spôsoby platby, zosumarizujte ich príjmy.

3

Vytvorte tabuľku, v ktorej riadok po riadku zapíšte všetky súvisiace činnosti. Na výpočet ziskovosti by sa všetky náklady mali vypočítať pomocou „spôsobu dopravy“. Táto metóda znamená, že všetky náklady, ktoré vzniknú počas daného obdobia, sa rovnomerne rozdelia do všetkých mesiacov zahrnutých do daného obdobia. Napríklad v súčasnom štvrťroku v obchode boli počítačové vybavenie opravené na 3 000 rubľov. Pre správne účtovanie by sa do nákladov na opravu každého z týchto 3 mesiacov malo zahrnúť 1 000 rubľov.

4

Ak chcete vypočítať ziskovosť obchodu, spočítajte všetky výdavky za zvolené obdobie a odpočítajte jeho sumu od výnosov. Konečná hodnota je zisk získaný z práce skladu v danom časovom období. Vydelením absolútnej výšky zisku výnosom a vynásobením výsledku 100% získate indikátor ziskovosti.

ziskovosť obchodu s výrobkami

Odporúčaná