Druhy činností

Ako určiť stav organizácie

Ako určiť stav organizácie

Video: NICE ON3EBD - ako zistiť stav batérie ovládača? 2024, Júl

Video: NICE ON3EBD - ako zistiť stav batérie ovládača? 2024, Júl
Anonim

Administratívne a právne postavenie organizácií je kombináciou zákonov, nariadení a iných základných dokumentov, ktoré vymedzujú práva a povinnosti právnických osôb v oblasti administratívnej zodpovednosti a verejnej správy.

Image

Návod na použitie

1

Právne postavenie organizácie je stanovené federálnymi regulačnými zákonmi: „O výrobných družstvách“, „O akciových spoločnostiach“, „O neziskových organizáciách“ atď. Správne právne postavenie rôznych organizácií a spoločností by sa malo uviesť aj v stanovách, nariadeniach a iných právnych aktoch. právnické osoby.

2

Právna subjektivita organizácií s právnym postavením vzniká od okamihu registrácie štátu. Preto je možné vykonávať určité činnosti, ktoré podliehajú licencii, až po získaní samotnej licencie na konkrétny druh činnosti alebo poskytovaných služieb. Správne a právne postavenie podniku je kombináciou právnej spôsobilosti, právnej spôsobilosti a občianskoprávnej zodpovednosti.

3

Klasifikácia všetkých organizácií závisí od: formy vlastníctva, hlavných cieľov činnosti, organizačných a právnych foriem, jurisdikcie alebo podriadenosti, ako aj od charakteru a rozsahu právomocí, ktorým sú zverené. V závislosti od účelu svojej činnosti sú organizácie komerčné a neziskové. V časti 1 čl. 50 Občianskeho zákonníka podrobne uvádzalo, že obchodné organizácie ako hlavný cieľ činnosti sledujú zisk. Neziskový sektor naopak nemá taký cieľ a nemusí sa rozdeliť zisky medzi všetkých účastníkov.

4

Obchodné organizácie môžu byť vytvorené vo forme: spoločností a partnerstiev, obecných a štátnych inštitúcií, výrobných družstiev a dokonca aj unitárnych podnikov. Posledne menované osoby však nemajú vlastníctvo. Neziskové organizácie môžu byť vytvorené vo forme: verejných organizácií, náboženských združení, spotrebiteľských družstiev, charitatívnych nadácií a ďalších, ktoré sú stanovené zákonom.

5

Organizácie sa líšia aj povahou svojich činností. Môže to byť: inštitúcie, podniky, rôzne verejné združenia (zahraničné, medzinárodné atď.). Organizácie sa ďalej členia podľa typu vlastníctva: štátne a neštátne, verejné a náboženské, súkromné ​​a komunálne. Je charakteristické, že hlavná klasifikácia inštitúcií a podnikov závisí od výsledkov ich hlavnej činnosti.

  • Klasifikácia organizácie
  • štatút podniku

Odporúčaná