ostatné

Čo je wobler

Obsah:

Čo je wobler

Video: ***FOX RAGE TV CZ/SK*** - Woblery Salmo s legendou přívlačářů Milanem Rozsypalem 2024, Júl

Video: ***FOX RAGE TV CZ/SK*** - Woblery Salmo s legendou přívlačářů Milanem Rozsypalem 2024, Júl
Anonim

Wobler je návnada určená na rybolov pomocou pradenia. Táto návnada sa svojím tvarom podobá malej rybe alebo hmyzu. História woblera má viac ako 100 rokov.

Image

Myšlienka vytvorenia takejto umelej návnady patrí americkému Jamesovi Heddónovi. 1. apríla 1902 dostal patent na svoj vynález - prvú návnadu na svete s názvom Dowagiac, ktorá sa prekladá z jedného z indických jazykov ako „veľa rýb“.

V reklamnej tlači je vlastný wobler, ktorý je tlačeným prvkom na papieri a je vystrihnutý z akejkoľvek formy plastovou pružnou nohou.

Lákavé zariadenie

Táto návnada pozostáva zo 4 komponentov - tela, čepele, háčika a slučky. Návnada by mala vyzerať ako ryba a tiež napodobňovať pohyby obete. S týmito pohybmi láka a láka väčšie dravé ryby.

Na výrobu telesa woblera sa používa plast alebo drevo. Tvar je vyrobený čo najbližšie ku konkrétnej dravej koristi. Hlavná časť návnady môže byť buď dutá alebo monolitická, v závislosti od vlastností, ktoré by návnada mala mať. V predaji je veľké množstvo typov puzdier woblerov. Telo je maľované jasnými farbami, aby si dravé ryby mohli všimnúť návnadu z diaľky. Do niektorých modelov sa vkladajú aj špeciálne gule, aby sa zaujala aj potenciálna korisť so zvukom.

Preložené z anglického woblera - toho, kto kríva, ohromujúci. Pri použití woblera napodobňuje zranenú rybu svojou zverou, ktorá priťahuje dravca.

Čepeľ slúži ako simulátor pohybu. Niekedy sa nazýva aj jazyk. Táto časť návnady ponorí wobler do požadovanej hĺbky a nastaví potrebné pohyby. Čepeľ môže byť monolitická časť tela alebo môže byť k nej pripojená samostatne. Vyrábajú ho z kovu, plastu alebo silikónu.

V závislosti od modelu woblera je na jeho tele pripevnený iný počet háčikov, zvyčajne od 1 do 3. Háčiky spôsobujú, že celá konštrukcia je ťažšia, čím väčšia a väčšia, tým hlbšia je návnada pod vodou. Trojité háčiky sú najobľúbenejšie, existujú však aj jednoduché a dvojité háčiky.

Wobler je pripevnený k rybárskej linke pomocou krúžku (slučky). Miesto pripojenia môže byť v rôznych častiach návnady, v závislosti od modelu, ale najčastejšie sa nachádza v prove.

Odporúčaná