Obchodné riadenie

Ako nájsť kapitálovú náročnosť

Ako nájsť kapitálovú náročnosť

Video: Betaín - Ako vás pripraví na náročný tréning? | GymBeam | Fitness Academy 2024, Júl

Video: Betaín - Ako vás pripraví na náročný tréning? | GymBeam | Fitness Academy 2024, Júl
Anonim

Kapitálová náročnosť - je to inverzia návratnosti aktív, ktorá ukazuje hodnotu stálych aktív na jednotku produkcie vyprodukovanú podnikom. Tento ukazovateľ slúži na určenie efektívnosti využívania investičného majetku organizácie.

Image

Návod na použitie

1

Kapitálová náročnosť sa počíta ako pomer priemernej ročnej hodnoty fixných aktív k objemu produkcie. Získaná hodnota ukazuje, koľko peňazí je potrebné investovať do výrobných aktív, aby sa dosiahol potrebný výkon. So zvyšujúcou sa efektívnosťou využívania fixných aktív klesá kapitálová náročnosť a zvyšuje sa produktivita kapitálu.

2

Je potrebné poznamenať, že pri výpočte tohto ukazovateľa sa zohľadňujú iba náklady na fixné aktíva, a nie fixné aktíva vo všeobecnosti. Odpisy sa navyše neodpočítavajú od ich pôvodných nákladov. Ide o najvýznamnejšiu nevýhodu ukazovateľa kapitálovej náročnosti, keďže proces porovnávania pre organizácie rôzneho veku, fixné aktíva sú dosť zložité.

3

Na primeranejšie porovnanie sa ukazovateľ kapitálovej náročnosti vypočíta ako pomer priemernej ročnej hodnoty fixných aktív k objemu produkcie, a nie k predaju za dané obdobie. Pri určovaní kapitálovej náročnosti je skutočne dôležité zistiť efektívnosť využívania finančných prostriedkov, čo znamená, že nemožno zohľadniť informácie o počte predaných produktov.

4

Ukazovateľ kapitálovej náročnosti sa používa v praxi plánovaných výpočtov, pri návrhu stavby, pri určovaní objemu kapitálových nákladov atď. Okrem toho treba pripomenúť, že hodnota tohto ukazovateľa má do veľkej miery priamy vplyv na efektívnosť výroby v organizácii. Napríklad pri prechode z režimu jednozmenného na dvojzmenný alebo trojzmenný sa zvyšuje efektívnosť využívania existujúcich fixných aktív, čo znamená, že sa znižuje miera kapitálovej náročnosti. Takáto optimalizácia výroby môže mať obrovský ekonomický účinok na podnik ako celok.

Odporúčaná