Obchodná komunikácia a etika

Ako zabezpečiť kompetentné vyjednávanie

Ako zabezpečiť kompetentné vyjednávanie

Video: Prečo by sme mali vedieť, koľko zarábajú naši spolupracovníci | David Burkus | TEDxUniversityofNevad 2024, Júl

Video: Prečo by sme mali vedieť, koľko zarábajú naši spolupracovníci | David Burkus | TEDxUniversityofNevad 2024, Júl
Anonim

Rokovania sú komunikáciou medzi stranami (partnermi alebo zamestnancami) na dosiahnutie ich cieľov, riešenie sporov. Každá zo strán má zároveň rovnaké príležitosti na kontrolu situácie, ako aj na prijímanie rozhodnutí.

Image

Návod na použitie

1

Nehovorte s ľuďmi, ktorí nie sú dostatočne spôsobilí na prerokovanie nevyhnutnej záležitosti. Ak máte o tom pochybnosti, obráťte sa so zástupcami na ich mená, dátumy a ďalšie údaje, ktoré môžu potvrdiť ich mieru zodpovednosti.

2

Neevidujte nič písomne ​​bez pevného ubezpečenia. Akonáhle sa niečo dokončí písomne, uložia sa tým niektoré povinnosti nielen vám, ale aj vašim zákazníkom. Toto je obzvlášť dôležité, keď rokujete s profesionálnymi kupujúcimi, ktorí použijú akékoľvek písomné fakty ako prostriedok nátlaku na vás.

3

Zvážte príležitosť pripustiť v prípade, ktorý druhá strana považuje za zjavne výhodnú. Ak napríklad ponúkate nejaký produkt, budete mať dobrú príležitosť položiť určité otázky a identifikovať výhody, ktoré chce kupujúci.

4

Pripravte si najmenej 5 možností, ktoré by mohli zaujímať ostatných vyjednávačov. V tomto prípade môžete zistiť, čo presne je možné dodatočne, ešte pred uzavretím transakcie.

5

Pripravte si niekoľko možností zliav, ktoré môžete urobiť (okrem ceny). V žiadnom prípade nedohodnite ceny. Rokujte o ďalších záležitostiach, ako je rýchlosť dokončenia objednávky, technické špecifikácie.

6

Rešpektujte druhú stranu. Rokujte iba o tovare alebo službách bez toho, aby to ovplyvnilo osobné záležitosti. Nedovoľte, aby sa vaše rokovania stali osobnými.

7

Neukončujte rokovací proces, kým si obe strany nebudú vedomé toho, čo sa získalo počas rokovaní. Aby ste to dosiahli, na samom začiatku rokovaní jasne uveďte, čo chcete prostredníctvom tejto diskusie dosiahnuť.

8

Neponúkajte ďalšie služby, kým vám kupujúci neposkytnú ďalšie informácie a pokiaľ nie ste „vrhnutí do slepej uličky“ týkajúcej sa ceny.

Odporúčaná