rozpočtovanie

Ako určiť príjem spoločnosti

Ako určiť príjem spoločnosti

Video: Daň z príjmov právnických osôb 2024, Júl

Video: Daň z príjmov právnických osôb 2024, Júl
Anonim

Organizácia podniku nie je ľahká úloha. Najmä ak musíte spravovať veľký personál a veľký počet aktív. Každý manažér si musí pamätať na jedno pravidlo, bez ktorého je riadenie nemožné: primárnou úlohou každého podniku je dosahovať zisk. Ďalej prichádzajú do úvahy také nástroje riadenia, ako je krátkodobé a dlhodobé plánovanie, ekonomická analýza, účtovníctvo a manažérske účtovníctvo.

Image

Návod na použitie

1

Ako teda určiť príjem podniku? Najprv musíte zistiť, z čoho môže pozostávať ten istý príjem. Po prvé, ide o hotovosť prijatú priamo z predaja tovaru (vyrobeného alebo opätovne predaného) alebo služieb. Inými slovami, hrubá marža podniku. Napodiv, druhou zložkou zisku sú náklady.

Náklady - to sú peniaze vynaložené na výrobu alebo predaj tovaru alebo poskytovanie služieb. Náklady sú konštantné a variabilné. Fixné náklady sú náklady na správu a správu, odmeny za prácu, údržbu majetku (t. J. Výrobné kapacity, budovy a štruktúry), nájomné atď.

2

Medzi variabilné náklady patria peniaze vynaložené na nákup materiálu, z ktorého bol tovar vyrobený, alebo na nákup tovaru samotného (ak hovoríme o ďalšom predaji). V prípade poskytovania služieb náklady na ich poskytovanie.

3

Posledným na zozname, ktorý však nebol významný, bola zložka zisku - dane. Prečo je posledný v zozname? Je to jednoduché - daň sa počíta na základe daňového základu a úrokovej sadzby. Základ dane sa potom vypočíta na základe hrubého príjmu a výdavkov.

4

Výsledok: príjem (alebo čistý zisk) podniku = hrubý zisk - (variabilné náklady + fixné náklady) - dane.

Dostali ste teda štyri ukazovatele, ktoré je možné vypočítať v peňažnom vyjadrení. Po ich vypočítaní teda môžete ľahko vypočítať príjem podniku. Tieto ukazovatele sú navyše hlavnými pákami plánovania a analýzy. S ich pomocou môžete predvídať príjmy, optimalizovať náklady.

Odporúčaná