obchodné

Aké dokumenty by mal mať individuálny podnikateľ

Aké dokumenty by mal mať individuálny podnikateľ

Video: Odhalenie pravého Donalda Trumpa: ničivé obvinenie z jeho podnikania a života (2016) 2024, Júl

Video: Odhalenie pravého Donalda Trumpa: ničivé obvinenie z jeho podnikania a života (2016) 2024, Júl
Anonim

Predtým, ako začnete podnikať, musíte sa rozhodnúť pre balík dokumentov, ktorý vydá jednotlivý podnikateľ. Všetky dokumenty je možné rozdeliť do niekoľkých skupín podľa ich účelu.

Image

Návod na použitie

1

Založenie nového podniku vždy začína procesom registrácie. Za týmto účelom musí jednotlivý podnikateľ podať daňovú žiadosť o registráciu (vo forme Р21001), potvrdenie o zaplatení štátnej dane vo výške 800 rubľov, ako aj fotokópie pasu a DIČ. Ak má jednotlivec v úmysle pracovať na zjednodušenom daňovom systéme, musí spolu so všetkými dokumentmi predložiť oznámenie o prechode na zjednodušenie.

2

Po ukončení registračného postupu by mal mať individuálny podnikateľ osvedčenie o registrácii podnikateľov (OGRNIP) a výpis z Jednotného štátneho registra podnikov. Posledný dokument obsahuje hlavné registračné údaje OP - informácie o registrácii v daňovom a dôchodkovom fonde, ako aj údaje o druhoch hospodárskej činnosti. Od potenciálnych zákazníkov sa často žiada, aby poskytli EGRIP na overenie budúceho partnera. Ak máte OGRNIP po ruke, môžete sa legálne začať venovať podnikateľskej činnosti.

3

Pri otvorení bežného účtu môže banka požadovať od jednotlivého podnikateľa registračné dokumenty, list so štatistickými kódmi, licencie (ak existujú) a nájomnú zmluvu. Každá banka môže prezentovať svoje požiadavky na údaje poskytnuté podnikateľmi. Balík dokumentov pri tlači je vo všeobecnosti podobný.

4

V procese práce by DV malo mať vždy po ruke dokumenty, ktoré sa môžu vyžadovať počas inšpekcií. Toto je DIČ, OGRIP, výťažok z USRIP. Ak podnikateľ pracuje pre zjednodušený daňový systém, KUDIR je zahrnutý v tomto zozname, ako aj registračné dokumenty pre pokladňu (pri prijímaní hotovosti od obyvateľstva). Keď UTII, podnikateľ musí mať osvedčenie o registrácii pre UTII, ako aj dokumenty, ktoré potvrdzujú správnosť fyzických ukazovateľov (môže ísť o nájomnú zmluvu alebo personálnu dokumentáciu).

5

Ak jednotlivý podnikateľ priťahuje zamestnaných zamestnancov, musí mať k dispozícii celý balík osobných dokladov a musí sa tiež zaregistrovať na FIU a vo fonde sociálneho poistenia ako zamestnávateľ. V prípade inšpekcie môže inšpektorát práce alebo iný regulačný orgán požiadať o pracovné zmluvy so zamestnancami a ich osobné preukazy, zoznam zamestnancov, pracovný výkaz, rozvrh dovolenky atď.

Venujte pozornosť

V prípade kontroly neposkytnutia žiadneho dokumentu podnikateľovi hrozí pokuta - 200 r. pre každého.

Užitočné rady

IE môže fungovať bez tlače a kontroly účtu. Ich prítomnosť však môže výrazne zjednodušiť život podnikateľa. Bežný účet vám umožní prijímať bezhotovostné príjmy od zákazníkov a platiť dane bez toho, aby ste opustili svoj domov. Tlač zvyšuje dôveru zákazníkov.

Odporúčaná