ostatné

Ako zistiť, či je organizácia efektívna alebo nie

Ako zistiť, či je organizácia efektívna alebo nie

Video: CENKROS 4 je prepojený s BIM 2024, Júl

Video: CENKROS 4 je prepojený s BIM 2024, Júl
Anonim

Účinnosť organizácie sa určuje na základe analýzy rôznych faktorov. Patria sem finančné aj ekonomické, ako aj sociálno-psychologické, environmentálne a iné ukazovatele.

Image

Budete potrebovať

  • - súvaha (formulár č. 1);

  • - výkaz ziskov a strát (formulár č. 2);

  • - výkaz o peňažných tokoch (formulár č. 4).

Návod na použitie

1

Hodnotiť činnosť spoločnosti z hľadiska finančnej efektívnosti podľa nasledujúcich parametrov: čistý zisk, peňažný tok, návratnosť investícií.

2

Stanovte čistý zisk podľa finančných výkazov: v riadku 2400 formulára č. 2 „Výkaz ziskov a strát“ nájdete výšku čistého zisku od začiatku roka av riadku 1370 formulára č. 1 - celkový ukazovateľ nerozdeleného zisku akumulovaného počas činnosti organizácie. Porovnajte hodnoty bežného roka s predchádzajúcimi obdobiami a sledujte trendy zvyšovania alebo znižovania čistého zisku.

3

Analyzujte peňažné toky spoločnosti vo forme súvahy č. 4 „Výkaz o peňažných tokoch“. Stanovte zdroje príjmov a smery výdavkov, najvýznamnejšie nákladové položky. Na základe získaných údajov urobte záver o efektívnosti riadenia finančných tokov organizácie.

4

Vypočítajte svoju návratnosť investícií pomocou vzorca:

Ri = (zisk pred zdanením) / (súvaha - krátkodobé záväzky) x 100

alebo Pu = p 2300 / (str. 1700 - 1500) x 100.

Investície okrem toho zahŕňajú nielen dlhodobé investície, ale aj iné dlhodobé aktíva: budovy, stavby, vybavenie, ochranné známky atď.

5

Posúdiť ekonomickú efektívnosť podniku: dosahuje ciele stanovené v charte, aká je jej produktivita a ziskovosť. Zistite, ako produktívna je práca spoločnosti, či jej výrobky spĺňajú normy kvality a bezpečnosti a či je zabezpečený dopyt zákazníkov. Ukazovatele energetickej náročnosti a šetrnosti k životnému prostrediu sú tiež veľmi dôležité: vysoká spotreba energie a znečistenie životného prostredia vo výrobnom procese je jedným z dôkazov neefektívneho podniku.

6

Úspešná a prosperujúca spoločnosť sa vyznačuje aj sociálno-psychologickými faktormi: pracovná aktivita zamestnancov, ich spokojnosť s prácou, mzdy a vzťahy v tíme. Ukazovateľmi efektívnej organizácie sú relatívna stabilita, harmónia a stabilita osobných interakcií medzi zamestnancami.

7

Okrem toho analyzujte proces riadenia a hodnotite efektívnosť riadenia organizácie. Vývoj a prijatie správnych rozhodnutí zaisťuje spoločnosti efektívnosť výroby, práce a riadenia.

Odporúčaná