Obchodné riadenie

Ako určiť efektívnosť investičného projektu

Ako určiť efektívnosť investičného projektu

Video: Inovatívne riešenia pre budovy a ochranu klímy v architektonickom návrhu 2024, Júl

Video: Inovatívne riešenia pre budovy a ochranu klímy v architektonickom návrhu 2024, Júl
Anonim

Podstatou vyhodnotenia investičného projektu je primerane určiť dnešné náklady a budúce príjmy. Na analýzu efektívnosti investícií sa používa systém ukazovateľov. Je však potrebné pamätať na to, že investičné rozhodnutie sa v súčasnosti uplatňuje, čo znamená, že ukazovatele projektu by sa mali počítať s ohľadom na pokles hodnoty peňazí v budúcnosti.

Image

Návod na použitie

1

Na vyhodnotenie investičného projektu musíte poznať diskontnú sadzbu. Je to miera, pri ktorej sa budúce peňažné príjmy znižujú na ich súčasnú hodnotu. Diskontná sadzba sa vypočíta ako súčet miery inflácie, minimálnej reálnej miery návratnosti, ktorú chce investor získať, ako aj úrovne rizika investícií do projektu.

2

Jedným z kritérií odrážajúcich účinnosť investičného projektu je čistá súčasná hodnota (NPV). Na jeho výpočet použite nasledujúci vzorec:

NPV = Σ (Pi / (1 + r) ^ i) - I, kde

P - čistý peňažný tok za každé obdobie;

r je diskontná sadzba;

I - počiatočná investícia, i - počet období prijímania finančných prostriedkov.

Ak má tento ukazovateľ kladnú hodnotu, projekt je prijatý, pretože investícia sa vyplatí a investorovi prinesie zisk. Kritérium čistej súčasnej hodnoty sa používa ako hlavné, pretože je možné zhrnúť NPV rôznych projektov.

3

Pri analýze investičného projektu by ste mali počítať aj internú mieru návratnosti (IRR). Predstavuje hodnotu diskontného koeficientu, pri ktorom sa kritérium NPV rovná nule. Ekonomický význam tohto výpočtu je, že vnútorná miera návratnosti ukazuje úroveň výdavkov spojených s týmto projektom, ktorú môže investor dovoliť. Napríklad, ak je projekt financovaný pôžičkou, potom miera návratnosti odráža hornú hranicu úrokovej sadzby, ktorej prekročenie robí projekt nerentabilným. Preto, ak je IRR vyššia ako cena zdroja kapitálu potrebného na realizáciu projektu, mal by byť prijatý, ak je nižší - zamietnutý. Ak sa kritérium IRR rovná relatívnej cene zdroja financovania, znamená to, že projekt nie je ziskový ani nerentabilný. Inými slovami, interná miera návratnosti je hraničným ukazovateľom: ak relatívna cena kapitálu prekročí jeho hodnotu, v dôsledku projektu nebude možné zabezpečiť návratnosť investícií a ich návratnosť.

4

Okrem toho môžete na meranie svojej investičnej výkonnosti použiť index návratnosti investícií (IR). Vypočíta sa takto:

IR = Σ (Pi / (1 + r) ^ i) / I.

Toto kritérium je dôsledkom metódy čistej súčasnej hodnoty. Ak index ziskovosti prekročí 1, projekt je efektívny, investície prinesú príjem investorov, ak sú nižšie ako 1 - nerentabilné. Ak IR = 1, investícia do projektu sa vyplatí, ale neprinesie zisk. Na rozdiel od čistej súčasnej hodnoty je tento ukazovateľ relatívny. Môže sa použiť na hodnotenie projektov, ktoré majú rovnaký NPV.

Odporúčaná