ostatné

Ako určiť kritický objem výrobkov

Ako určiť kritický objem výrobkov

Video: prof. Starý: Ekonomika podnikání (18. 10. 2017 – 03, ZS 16/17) 2024, Júl

Video: prof. Starý: Ekonomika podnikání (18. 10. 2017 – 03, ZS 16/17) 2024, Júl
Anonim

V podnikaní veľa závisí od šťastia, ale veľa podlieha rôznym hospodárskym zákonom. Ak je prvý z nich takmer nemožný kontrolovať, potom je druhý z nich porovnateľný. Môžete teda vypočítať množstvo výroby, ktoré je potrebné na odstránenie nákladov a výdavkov.

Image

Budete potrebovať

Kalkulačka.

Návod na použitie

1

Vypočítajte fixné náklady podniku. Ak to chcete urobiť, spočítajte všetky náklady, ktoré vzniknú v procese podnikania. Znakom tohto druhu nákladov je to, že nemenia svoju hodnotu so zmenou objemu výrobkov. Napríklad to môžu byť dane, odpisy, platby za služby zamestnancov atď.

2

Určte cenu jednotky výstupu. Minimálne by mali zahŕňať finančné prostriedky vynaložené na východiskový materiál, na prácu na výrobe výrobku, ako aj na odmeny zamestnanca podniku.

3

Vypočítajte sumu variabilných nákladov. Na rozdiel od stálych výrobkov budú priamo závisieť od počtu vyrobených výrobkov. Aby ste našli kritický objem výrobkov alebo medzný bod, mali by ste získať ukazovateľ variabilných nákladov na jednotku tovaru.

4

Výsledná hodnota variabilných nákladov na položku sa odpočíta z ceny produktu. Potom vydelte sumu fixných nákladov výsledným číslom. Výsledkom je množstvo výrobkov, ktoré by sa mali vyrobiť, aby spoločnosť nebola nerentabilná.

5

Vypočítajte rozpätie finančnej sily. Inými slovami, určte, do akej miery je vaša skutočná výkonnosť podniku od bodu zlomu. Umožní vám to získať informácie o tom, aké zmeny v objeme produktov, ktoré môžete povoliť, a ktoré už sú riskantné.

6

Odpočítajte predtým vypočítaný kritický objem od skutočného výstupu. Vydeľte výslednú hodnotu skutočným výstupom a vynásobte súčet 100%. Výsledným ukazovateľom bude kritérium, na základe ktorého sa môžeme rozhodnúť znížiť produkciu našich výrobkov.

Odporúčaná