Obchodná komunikácia a etika

Ako vrátiť dodávateľovi

Ako vrátiť dodávateľovi

Video: POZNÁME RIEŠENIA AKO VRÁTIŤ SPRAVODLIVOSŤ 2024, Júl

Video: POZNÁME RIEŠENIA AKO VRÁTIŤ SPRAVODLIVOSŤ 2024, Júl
Anonim

Vrátenie tovaru je jednou z najbežnejších operácií spojených s obchodným procesom. Vhodný postup pre predávajúceho a dodávateľa sa spravidla riadi uzatvorenou dohodou a odráža sa v účtovníctve.

Image

Návod na použitie

1

Zmena klasifikácie, nesúlad s normami kvality, zistené nedostatky - to všetko sa stáva dôvodom na vrátenie dodávateľa. Okrem zistených nedostatkov a prejavov nesúladu s vlastnosťami, ktoré možno interpretovať ako nesplnenie podmienok dohody o dodávke, existujú však aj iné dôvody na vrátenie tovaru. Napríklad v obchodoch s potravinami musí byť všetok tovar podliehajúci skaze (mliečne výrobky, pekárske výrobky) vrátený dodávateľovi po uplynutí doby skladovania a predaja. Najprv je preto potrebné preskúmať podmienky uzavretej zmluvy o dodávke, ktorá spresňuje všetky nuansy spolupráce.

2

Ak obchodník zistí dôvod vrátenia výrobku dodávateľovi alebo osobe zodpovednej za zaznamenanie pohybu tovaru, vyhotoví sa zákon o zistenom nezrovnalosti pri prijímaní položiek v množstve a kvalite (úradný formulár TORG-2). V prípade, že po prevzatí tovaru bol zistený nesúlad s kvalitou, zákon o zistených skrytých vadách sa vyhotoví bezplatne. Ako základ pre to, môžete tiež vziať TORG-2 formulár.

3

Chybný tovar sa vráti jeho prevodom zástupcovi dodávateľa spolu so sprievodným nákladným listom (formulár TORG-12), v ktorom je uvedený názov a množstvo prepravovaných výrobkov. Aby sa predišlo ďalším nezrovnalostiam, návratnosť sa prepočíta, prijme a prepravný list podpíše zástupca dodávateľa. S cieľom formálne potvrdiť vrátenie tovaru sa po opísaných úkonoch vykonajú účtovné zápisy pre účty 76 a 60.

Odporúčaná