obchodné

Ako publikovať knihu

Ako publikovať knihu

Video: Ako si vydať knihu 2024, Júl

Video: Ako si vydať knihu 2024, Júl
Anonim

Kníhkupectvá sú teraz plné vydaní rôznych žánrov a formátov. Knihy píšu hviezdy a politici. Nevzdávajte sa však pocitu, že na svete nezostáva miesto pre ďalšiu novú knihu. Kto vie, zrazu ste budúcim stvoriteľom vzrušujúceho bestselleru? Koniec koncov, vydavatelia majú záujem nájsť autorov, ktorí sa budú dobre predávať.

Image

Návod na použitie

1

Pripravte knihu na publikovanie. Nebudete mať ďalšiu šancu urobiť prvý dojem na vydavateľov a vydavateľov. Preto text predbežne korigujte. Ak si nie ste stopercentne istí svojou gramotnosťou, požiadajte niekoho z vašej rodiny alebo priateľov o úpravu knihy. Môžete tiež zaplatiť profesionálnemu korektorovi, ktorý dokončí text.

Nezabúdajte, že vydavatelia prichádzajú vydavateľom denne s veľkým množstvom rukopisov. Vaša kniha by mala vyniknúť okrem iného. Ak chcete vydať knihu vydavateľovi, musíte si urobiť prehľad a anotáciu.

Súhrn je súhrn práce uvedený na 1-2 listoch. Mal by obsahovať všetky hlavné udalosti uvedené stručne a jasne. Navrhnite si svoj prehľad tak, aby bolo jasné, kto sú hrdinovia knihy a za akých okolností sa udalosti odohrávajú.

Napíšte krátku anotáciu a uveďte v nej to, čo vo svojej knihe považujete za najvýraznejšie a najdôležitejšie. Abstrakt by mal vzbudiť záujem o text, vzbudiť túžbu čítať knihu. Anotácia by mala obsahovať nápovedu alebo náznak intrigy vašej práce.

2

Vytvorte šablónu listu na distribúciu vydavateľom. Drvivá väčšina moderných vydavateľstiev prijíma rukopisy e-mailom. Z tohto dôvodu nie je potrebné sa zaoberať papierovými rukopismi a poštou alebo kuriérskou zásielkou. V liste zdôvodnite svoju výzvu vydavateľovi.

Napíšte, prečo si podľa vášho názoru môžu čitatelia nárok na rukopisy. Zdôraznite hlavnú myšlienku vašej knihy, jej hlavné výhody. Ďalej uveďte žáner, v ktorom je dielo napísané, jeho objem.

Ak ste už predtým mali nejaké publikácie (publikované príbehy, novinové publikácie, publikácie v online súťažiach), uveďte to v liste. Poskytnite tiež stručné informácie o sebe: vek, vzdelanie, povolanie atď. K listu priložte svoj prehľad, abstrakt a text.

Zapíšte si adresy vydavateľov, ktoré sú uvedené na ich oficiálnych webových stránkach na internete. Zašlite svoju knihu na všetky dostupné adresy. Zaznamenajte, ktorým vydavateľom a kedy ste knihu odoslali. Táto informácia sa vám v budúcnosti hodí.

3

Nečakajte, až vydavatelia vydavateľov odpovedia na vaše listy. Niektorí redaktori, samozrejme, považujú za potrebné informovať autora o svojom výroku. Je však vo vašom najlepšom záujme kontaktovať samotných vydavateľov. Zavolajte vydavateľovi, dajte im svoje priezvisko a meno a potom skontrolujte, či dostali váš rukopis. Je možné, že ste rukopis poslali na už neexistujúcu adresu, alebo sa váš list stratil v prúde nevyžiadanej pošty, alebo sa iný editor angažuje v požadovanom smere. Požiadajte o e-mailovú adresu osoby, ktorá je zodpovedná za prácu s rukopismi týkajúcimi sa vášho žánru.

Vyžiadajte si aj jeho meno, priezvisko a pracovné telefónne číslo. Potom list pošlite znova na uvedenú adresu. Uistite sa, že editor, ktorý potrebujete, dostal text rukopisu. Informujte sa u editora, kedy je najlepšie ho kontaktovať, aby ste zistili jeho rozsudok.

4

Po zaslaní rukopisov všetkým redaktorom, o ktorých máte záujem, uistite sa, že ich redaktori dostali, počkajte na dohodnutý čas. Potom zavolajte všetkých editorov. Skontrolujte, či je pre nich rukopis zaujímavý. V prípade silného záujmu vás editor môže kontaktovať sám bez toho, aby čakal na váš hovor. Ak vás zaujíma vaša kniha, neponáhľajte sa s prvou vetou. Najprv sa uistite, že táto veta je jediná. Ak sa váš rukopis okamžite zaujíma niekoľko vydavateľov, požiadajte ich, aby vyjadrili podmienky uverejnenia. Požiadajte o dohodu o autorských právach. Navrhovanú zmluvu si pozorne prečítajte. Musíte jasne pochopiť, v akej forme bude kniha vydaná, aký bude váš poplatok, za akých podmienok predávate vydavateľovi práva na rukopis. Po preštudovaní návrhov súhlasíte s tým, ktorý vám bude vyhovovať vo všetkých ohľadoch.

Venujte pozornosť

Ak máte problémy s čítaním zmlúv, neváhajte a kontaktujte právnika. Je lepšie, ak je špecialistom v oblasti autorských práv. Bude pre vás schopný objasniť rôzne nuansy. V zmluve by sa napríklad malo uviesť, ako dlho je vydavateľ povinný vydávať knihu, ktorý autor má nárok na licenčné poplatky za prepisy, atď. Zmluva by nemala byť zotročujúcou pre začínajúceho autora a je lepšie byť opäť v bezpečí.

Odporúčaná