management

Ako organizovať predaj

Ako organizovať predaj

Video: ZOOM: Ako organizovať webináre, online porady a školenia 2024, Júl

Video: ZOOM: Ako organizovať webináre, online porady a školenia 2024, Júl
Anonim

V trhovej ekonomike závisí úspech konkrétnej obchodnej spoločnosti od mnohých faktorov. Jednou z hlavných je dobre vybudovaná marketingová stratégia a premyslený manažment najdôležitejšej časti marketingu - predaja. Úspešným predajom tovaru je ich neustála propagácia. Ako organizovať predaj?

Image

Návod na použitie

1

Nestačí vytvoriť samotný produkt, aby sa objavil dopyt. Ľudia neuskutočňujú nákupy, kým nie sú presvedčení, že tento konkrétny produkt potrebujú a nestimulujú jeho nákup.

Všetci poznáme tradičné kvízy v novinách a časopisoch počas predplatných kampaní, dary vo forme stoviek malých hračiek vo vnútri čokoládových vajíčok Kinder Surprise. Vzácny veľký obchod nevyužíva zľavové karty alebo nevyhovuje predaju „troch za cenu dvoch“. To všetko sú stimulačné opatrenia a metódy podpory predaja. Všeobecne sa dajú kombinovať do niekoľkých skupín.

2

Zľavy na cene: Je ich veľa:

• zľavy poskytované pri kúpe určitého množstva tovaru, • bonusové zľavy - pre stálych zákazníkov (3-5%), zľavy v presne dohodnutých dňoch v týždni (napríklad z ceny vstupeniek do planetária v pracovné dni, do vstupeniek do kina na ranné sedenie), • zľavy na sezónny tovar (predaj zimnej obuvi v letných mesiacoch), • zľavy venované sviatkom (výročie spoločnosti, štátny sviatok), • zľavy pre vybrané kategórie kupujúcich (dôchodcovia, vojenský personál, novomanželia atď.), • zľavy na modely výrobkov z predchádzajúcich rokov s vydaním modernejších vzorov, • zľava pri platbe za tovar v hotovosti, • zľava pri kúpe nového produktu so znížením starého modelu (výmena tovaru), • zľava na „okamžitý predaj“ (napríklad na 1 hodinu v určitom oddelení nákupného centra sa znížia ceny - prilákanie kupujúcich).

Táto technika sa môže ukázať ako účinná, pretože podľa marketingových odborníkov až 70% návštevníkov veľkých maloobchodných predajní robí nákupné rozhodnutie v obchode. Navyše výstup ukazuje, že tri štvrtiny všetkých nákupov jednoducho neboli naplánované.

• zľava pri kúpe sady tovaru (suma bude nižšia ako cena jedného produktu).

3

Distribúcia kupónov.

Kupón - druh certifikátu, ktorý dáva kupujúcemu právo na určité úspory pri kúpe konkrétneho produktu. Kupóny sú v mnohých krajinách veľmi populárne. Obmedzujú zníženie ceny iba na tých kupujúcich, ktorí sú skutočne citliví na cenu, umožňujú vám upraviť časový rámec podpory predaja. Kupóny tiež prispievajú k testovaniu nových produktov a pomáhajú zavádzať do praxe zásadu exkluzivity zákazníkov.

4

Všetky druhy bonusov a vzoriek zadarmo.

Cenu môže povzbudiť kupujúci, ktorý získal určitý počet komodít alebo výrobkov za určité množstvo. Druhom bonusu môžu byť značkové obaly, ktoré môže spotrebiteľ v budúcnosti využiť (napríklad drevené sudy vyrobené z medu, krásne keramické nádoby). Keď sa na trh dostanú nové výrobky (nové značky potravinárskych výrobkov, parfumy), často sa realizuje propagácia odberu vzoriek - bezplatná distribúcia vzoriek.

5

Hry sa často používajú na stimuláciu predaja: súťaže, lotérie alebo kvízy.

V našej krajine sú tieto formy ako nástroje na podporu predaja často veľmi účinné. Dôvody na to vidia aj výskumníci na trhu: jednou z čŕt národnej mentality a prirodzenej mentálnej štruktúry ruského vedomia je viera v zázraky.

Venujte pozornosť

Metódy podpory predaja v mnohých prípadoch „fungujú“ iba s podporou iných prostriedkov marketingovej komunikácie. Organizovanie súťaží si vyžaduje informovanie cieľovej skupiny, a to bez reklamy nie je možné.

Užitočné rady

Na stimuláciu predaja existujú špeciálne druhy takzvaného „posilnenia“ tovaru. Môže ísť o spotrebiteľský úver, bezplatné služby súvisiace s dopravou, montážou, poradenskou podporou atď. Sľub rôznych záruk je účinný: výmena vadného produktu, bezpodmienečné vrátenie tovaru, ak sa nezmestilo kupujúceho atď.

„Moderné podnikové technológie v obchode“, D. N. Vladislavlev, 2002

Odporúčaná