obchodné

Ako získať peniaze na rozvoj malých podnikov

Ako získať peniaze na rozvoj malých podnikov
Anonim

V prvom alebo dvoch rokoch vášho podnikania môžete získať hmatateľnú dotáciu na jej podporu. Požiadavky na žiadateľov a množstvo, ktoré je možné získať, sa v jednotlivých regiónoch líšia. Všetky znaky poskytovania tejto dotácie v konkrétnom predmete federácie musia byť objasnené v miestnej agentúre pre rozvoj podnikania.

Image

Budete potrebovať

  • - základné dokumenty jednotlivého podnikateľa alebo podniku;

  • - podnikateľský plán;

  • - ďalšie dokumenty v súlade s požiadavkami pre žiadateľov v konkrétnom regióne.

Návod na použitie

1

Na federálnej úrovni sú stanovené niektoré všeobecné rámce. Maximálna výška dotácií sa pohybuje od 200 do 400 tisíc rubľov. Môžete si uplatniť nárok menej. A od okamihu registrácie podnikateľa alebo spoločnosti by malo uplynúť trochu času: v priemere v krajine nie viac ako jeden alebo dva roky. Niekde musí byť zakladateľ podniku alebo podnikateľa pred registráciou nezamestnaný (v tomto prípade má zmysel sa najprv zaregistrovať v centre zamestnanosti, kde, mimochodom, môžete získať dodatočnú dotáciu na založenie vlastného podnikania), niekde na vlastné náklady, aby ste sa naučili základy podnikania, niekde sa dotácia poskytuje iba na konkrétne účely (napríklad nákup investičného tovaru), niekde je obmedzená podľa oblastí činnosti žiadateľov atď.

2

Vo všeobecnosti by sa všetky znaky regionálneho subvencovania začínajúcich podnikateľov mali uznať v agentúre pre rozvoj podnikania v konkrétnom regióne. Informácie o tomto a ďalších programoch štátnej podpory podnikania sa často nachádzajú na webovej stránke samotnej agentúry alebo na oddelení hospodárskeho rozvoja a obchodu (v závislosti od regiónu sú možné zmeny v názve tejto štruktúry, ale všeobecný význam je všade rovnaký), ktorej agentúrou pre rozvoj podnikania je divízia. v prípade, že potrebujete požiadať o dotáciu prostredníctvom agentúry, oznámia vám tiež všetky požiadavky na účastníkov, dokumenty potvrdzujúce túto alebo tú skutočnosť, odporučia, ako vypracovať podnikateľský plán, a pomôcť opravte to.

3

Pozorne si vypočujte všetko, čo vám bolo povedané pri úvodnej konzultácii. Napíšte najdôležitejšie body, požiadajte špecialistu agentúry o zoznam potrebných dokumentov, požiadajte o radu, kde a ako najlepšie vyplniť medzery, ktoré vám bránia v tom, aby ste požiadali o dotáciu práve teraz, ak existujú (napríklad, kde je lepšie získať základné obchodné školenie, ak je takáto požiadavka na kandidátov). Venujte osobitnú pozornosť odporúčaniam na prípravu podnikateľského plánu. Vyhliadka na získanie dotácie priamo závisí v prvom rade od nej. Ak existuje možnosť kúpiť si školiacu príručku o jej zostavení, nezanedbávajte ju.

4

Po tom, čo ste sa naučili všetko, čo potrebujete, začnite zbierať chýbajúce dokumenty a vypracujte podnikateľský plán. Keď budete pripravení, ukážte to špecialistovi agentúry. Takéto konzultácie sa zvyčajne vyplácajú, sú však lacné a ak sa dotácia úspešne získa, vyplatia sa spolu s úrokmi. Túto službu využívajte dovtedy, kým odborník agentúry nemá najmenší komentár, potom odovzdajte hotový podnikateľský plán a celý balík dokumentov agentúre alebo odboru hospodárskeho rozvoja a obchodu. Postup a termíny žiadosti o dotáciu v konkrétnom regióne vám agentúra vysvetlí a po predložení dokumentov počkajte na rozhodnutie. A ak sú pozitívne - peniaze.

Venujte pozornosť

Podnikateľský plán nie je len základom pre pridelenie peňazí na podnikanie, ale aj kritériom ich následného zamýšľaného použitia. Máte právo ich minúť iba na účely uvedené v obchodnom pláne. A za každý cent z dotácie musíte podať správu o rok. Postup správy sa vám vysvetlí v agentúre pre rozvoj podnikania.

Užitočné rady

V závislosti od regiónu môžu existovať ďalšie opatrenia na podporu malých podnikov: rôzne ďalšie dotácie, granty od guvernéra atď. Hlavným zdrojom informácií o možnostiach a podmienkach, ktoré ich umožňujú, je agentúra pre rozvoj podnikania vo vašom regióne a jeho územné jednotky, ak sú k dispozícii.

Odporúčaná