obchodné

Ako získať peniaze na rozvoj svojho podnikania

Ako získať peniaze na rozvoj svojho podnikania

Video: Ako získať zo svojho podnikania viac peňazí 2024, Júl

Video: Ako získať zo svojho podnikania viac peňazí 2024, Júl
Anonim

Jedným zo spôsobov, ako nájsť peniaze na rozvoj vášho podnikania, je vyhľadávanie a prilákanie investorov. Na Západe sa ľudia, ktorí financujú projekty iných ľudí, a to aj v počiatočnej fáze, nazývajú podnikateľskí anjeli. Toto však nerobia vôbec z charity, ale iba kvôli zárobku. V Rusku je tento jav ešte stále v plienkach. Ale už je prítomný.

Image

Budete potrebovať

  • - podnikateľský plán;

  • - prístup k potenciálnemu investorovi;

  • - komunikačné schopnosti.

Návod na použitie

1

Prvá vec, ktorú potenciálny investor chce vidieť, je podnikateľský plán vášho projektu. Každý podnikateľ, ktorý investuje svoje peniaze do jedného alebo druhého podniku, chce vedieť jasnú odpoveď: koľko, čo a kedy dostane na oplátku. Ak nemáte podnikateľský plán s jasne definovanou finančnou zložkou, nikto na vašom projekte neutratí zle. tieto peniaze, dokonca aj čas na ich zoznámenie sa. Pri vypracúvaní podnikateľského plánu na získanie štátnej dotácie sa do popredia dostáva spoločenský význam projektu. Pri získavaní investícií môže mať určitú hodnotu, ale určite nie prioritu.

2

Pred vypracovaním podnikateľského plánu nebude zbytočné čítať špeciálnu literatúru o tomto procese, možno dokonca absolvovať kurzy obchodného plánovania (ale vyberajte si veľmi opatrne. Medzi vzdelávacími produktmi v súčasnosti populárnych obchodných témach je veľa úprimne nezaujatých).

To, čo čítate a počujete, je rozhodujúce. Je nepravdepodobné, že by váš potenciálny investor bol ohromený, že ste zvládli rôzne typy podnikateľských plánov. Obsah tohto dokumentu ho však môže pripojiť alebo nie.

3

Ukážte hotový podnikateľský plán špecialistovi, je lepšie na niekoľko a z rôznych miest. Ochotne radí pri písaní podnikateľských plánov za malý poplatok v regionálnych agentúrach pre rozvoj podnikania. Nezabudnite však, že agentúry sa väčšinou zvyknú podnikať na obchodné plány týkajúce sa štátnych dotácií, ktorých hlavným čitateľom je úradník, ktorý sa rozhoduje, komu dať peniaze. Súkromný investor má trochu iné záujmy ako štát.

4

Keď je podnikateľský plán pripravený, môžete začať hľadať investora. Všetky dostupné metódy sú tu dobré: prostredníctvom priateľov, ktorí vás môžu priviesť k správnej osobe a odporučiť mu, rôzne fondy, ktoré financujú obchodné projekty … Neexistuje stopercentná pravdepodobnosť zlyhania, keď priamo kontaktujete záujemcu o investíciu. treba sa opovažovať. A úspech môže prísť z naj neočakávanejšej strany.

Venujte pozornosť

Skôr než pritiahnete peniaze iných ľudí do svojho projektu, starostlivo zvážte všetko. Pravdepodobnosť, že nezostane nič, môže byť veľká a dlh nikam nepôjde.

Užitočné rady

Pri hľadaní investorov funguje pravidlo „prvý - najťažší“. Nájdenie nasledujúceho v prípade potreby (a pod podmienkou, že si splníte všetky povinnosti podľa prvého), bude jednoduchšie. Sú ochotnejší spolupracovať s tými, ktorí už našli aspoň jedného investora, a rôznymi fondmi, ktoré ponúkajú financovanie obchodných projektov.

Odporúčaná