management

Ako vypočítať návratnosť projektu

Ako vypočítať návratnosť projektu

Video: #4 Jak spočítat výnosnost a návratnost investičního bytu? PRVOTNÍ ANALÝZA INVESTIČNÍ NEMOVITOSTI 2024, Júl

Video: #4 Jak spočítat výnosnost a návratnost investičního bytu? PRVOTNÍ ANALÝZA INVESTIČNÍ NEMOVITOSTI 2024, Júl
Anonim

Vypracovanie projektu sa spravidla končí výpočtom jeho návratnosti. Ak sa projekt z nejakého dôvodu považuje za nekompromisný, jeho ekonomické ukazovatele sa zmenia (napríklad sa znížia materiálové náklady). Ako je možné vypočítať návratnosť projektu a čo bude potrebné?

Image

Budete potrebovať

kalkulačka, pero, zápisník, ekonomické ukazovatele projektu

Návod na použitie

1

Vypočítajte dobu návratnosti projektu, tj časový interval, po ktorom projekt začína dosahovať zisk. T = K / P, kde

T je doba návratnosti, K je ročná kapitálová investícia, P je zisk projektu. Predpokladajme, že v prvom roku projektu spoločnosť obstarala nové zariadenie v hodnote 15 miliónov rubľov. V druhom roku projektu podnik opravil dielne s cieľom zlepšiť prácu oddelenia. Na opravy boli vynaložené 2 milióny rubľov. V prvom roku zisk z projektu dosiahol 5 miliónov rubľov a v druhom - 17 miliónov rubľov. Ak peňažné toky počas roka, štvrťroka alebo mesiaca nie sú rovnaké, mali by ste vypočítať dobu návratnosti pre každý z vyššie uvedených časových intervalov. V prvom a druhom roku to bude:

T1 = 15/5 = 3 roky

T2 = 2/17 = 0, 11 rokov alebo približne o mesiac neskôr sa projekt vyplatí s podobnou výškou zisku.

2

Vypočítajte jednoduchú mieru návratnosti alebo ukazovateľ, ktorý naznačuje, koľko investície sa vyplatí zo zisku. PNP = PE / IZ, kde

EOR - jednoduchá miera návratnosti, PE - čistý zisk, IZ - investičné náklady.

Podľa nášho príkladu bude jednoduchá miera návratnosti v prvom a druhom roku:

PNP1 = 5/15 = 0, 33 milióna rubľov, PNP2 = 17/2 = 8, 5 milióna rubľov, Inými slovami, v druhom roku projektu je možné tvrdiť, že vyplatená investícia sa považuje za sľubnú.

3

Porovnajte výsledky podľa jednoduchého obdobia návratnosti a návratnosti. V našom príklade, v druhom roku projektu, investície začínajú pracovať pre zisk. Asi po dvoch rokoch a jednom mesiaci sa projekt úplne zaplatí sám, čo znamená, že možno tvrdiť, že investície do projektu sa neuskutočnili zbytočne.

Venujte pozornosť

Tieto ukazovatele často nestačia na výpočet návratnosti komplexných projektov, ktoré sa realizujú postupne a v rôznych oblastiach (napríklad výstavba a predaj tovaru). V takom prípade sa ukazovatele vypočítavajú pre každý konkrétny druh činnosti a zohľadňujú sa zmeny v príjmoch z hotovosti v samostatnom období vykazovania.

Posúdenie ekonomickej efektívnosti investičných projektov

Odporúčaná