obchodné

Ako podnikateľ prepúšťa svojho zamestnanca?

Ako podnikateľ prepúšťa svojho zamestnanca?

Video: Obrovský úspech z Oravy: Patrí k podnikateľskej špičke, peniaze ale nerieši. Prvoradí sú zamestnanci 2024, Júl

Video: Obrovský úspech z Oravy: Patrí k podnikateľskej špičke, peniaze ale nerieši. Prvoradí sú zamestnanci 2024, Júl
Anonim

Pracovnú zmluvu uzavretú medzi podnikateľom a jeho zamestnancom je možné ukončiť z dôvodov ustanovených pracovnoprávnymi predpismi. Takéto dôvody sú univerzálne, to znamená, že sú spoločné pre všetky prípady ukončenia zamestnania a sú obsiahnuté v čl. 77 Zákonníka práce Ruskej federácie.

Image

Jednotlivý podnikateľ sa môže rozlúčiť so zamestnancom v súvislosti s uplynutím pracovnej zmluvy, na žiadosť zamestnanca, z iniciatívy podnikateľa alebo na základe ich spoločnej dohody.

Zamestnanec okrem toho nemusí mať záujem presunúť sa so zamestnávateľom na iné miesto alebo sa presunúť na iné miesto z dôvodu zníženia pôvodného stavu, čo je tiež dôvodom jeho prepustenia.

Ak sa zamestnanec rozhodol ukončiť prácu na vlastnú žiadosť, musí to zamestnávateľovi písomne ​​oznámiť 14 kalendárnych dní pred dátumom prepustenia.

Vyradenie zamestnanca z iniciatívy zamestnávateľa - zamestnávateľa je možné iba v prípadoch ustanovených v čl. 81 Zákonníka práce Ruskej federácie. Všetky dôvody na prepustenie z podnetu zamestnávateľa možno rozdeliť do dvoch skupín: na zneužitie úradnej moci, napríklad na neprítomnosť, krádež v práci atď. a dôvody prepustenia, ktoré nesúvisia s disciplinárnymi trestnými činmi zamestnanca, napríklad uzavretie DV.

Zamestnanec nemôže byť za žiadnych okolností prepustený počas dovolenky alebo z dôvodu choroby.

Podnikateľ musí vydať príkaz na ukončenie pracovnej zmluvy v jednotnej forme č. T-8. Takýto príkaz musí obsahovať dôvody na prepustenie s odkazom na článok Zákonníka práce Ruskej federácie a dokument, na základe ktorého bol vydaný príkaz, napríklad vyhlásenie zamestnanca, lekárska správa, správa atď.

Podnikateľ musí okrem toho urobiť záznam vo svojom osobnom preukaze, vydať pracovnú knihu so záznamom o prepustení a uzavrieť so zamestnancom vyrovnanie.

Odporúčaná