Obchodné riadenie

Ako predať akcie spoločnosti jsc

Ako predať akcie spoločnosti jsc
Anonim

Predaj akcií v OJSC je jednoduchý postup, ak sa predáva malý blok akcií (do 30%). V opačnom prípade sa v právnych predpisoch o akciových spoločnostiach zaviedol pomerne komplikovaný postup na dokončenie transakcie nákupu a predaja akcií.

Image

Návod na použitie

1

Otvorená akciová spoločnosť (OJSC) pri založení umiestňuje svoj kapitál do akcií. Akcie sa spravidla vydávajú v nezdokumentovanej podobe. Prvé vydanie akcií je zaregistrované u vládnej agentúry Federal Service for Financial Markets (FSFM). Bez takejto registrácie nie sú transakcie s akciami možné. Spoločnosť organizuje vedenie registra akcionárov, ktorý obsahuje informácie o každom akcionári, počte a kategóriách akcií.

2

Akcionári spoločnosti môžu predávať akcie bez súhlasu ostatných akcionárov. Predaj sa uskutočňuje na základe jednoduchej písomnej dohody o kúpe zásob. Určité ťažkosti sú pri predaji balíka obsahujúceho viac ako 30% akcií. Osoba, ktorá má v úmysle získať viac ako 30% akcií spoločnosti, by mala zaslať akcionárom spoločnosti ponuku na spätné odkúpenie toľkých akcií s uvedením navrhovanej ceny týchto akcií alebo spôsobu ich stanovenia. K takejto ponuke je pripojená banková záruka, ktorá ustanovuje povinnosť zaplatiť cenu predaných akcií, ak povinnosť zaplatiť za nadobudnuté akcie nie je splnená včas. V prípade súhlasu akcionárov sa uzavrie zmluva o kúpe akcií.

3

Podľa zákona musí osoba, ktorá získala (alebo celkovo) viac ako 30% akcií OJSC, poslať majiteľom zvyšných akcií ponuku na získanie zvyšných akcií od nich (podľa zákona sa takáto ponuka nazýva povinná). V ponuke je uvedená banková záruka. Akcionári sú oprávnení podľa vlastného uváženia predať akcie tejto osobe alebo ich odmietnuť. O tom sa rozhodne na valnom zhromaždení akcionárov.

4

Malo by sa pamätať na to, že vyššie uvedené dobrovoľné alebo povinné návrhy sa predkladajú orgánu FSFM pred ich priamym zaslaním predajcovi akcií. Orgán FSFM posudzuje takýto návrh a dokumenty k nemu priložené a za prítomnosti určitých porušení zákona má právo vydať odporúčania na dokončenie návrhu. Je dôležité, aby predajca akcií spoločnosti zabezpečil, aby sa postup pri zasielaní návrhov ustanovených zákonom vykonával správne, inak je možné riziko neuznania kúpy a predaja akcií.

Ako získať daňový odpočet z predaja cenných papierov

Odporúčaná