ostatné

Ako si vyrobiť sódu

Obsah:

Ako si vyrobiť sódu

Video: Ako vyrobiť sliz z lepidla a jedlej sódy - výroba slizu z Herkules 2024, Júl

Video: Ako vyrobiť sliz z lepidla a jedlej sódy - výroba slizu z Herkules 2024, Júl
Anonim

Sóda aj dospelí ju majú radi. Moderní výrobcovia však do nápojov sýtených oxidom uhličitým často pridávajú rôzne príchute a zvýrazňovače chuti, vďaka čomu nie je soda užitočná. Mnohí sa preto zaujímajú o to, ako pripraviť takýto nápoj doma.

Image

Trocha teórie

Domáca sóda sa pripravuje pomerne rýchlo a podľa rôznych receptov a jej hlavnou zložkou je oxid uhličitý CO2. Nehorí, nemá farbu a zápach, má väčšiu hmotnosť ako vzduch a je ľahko rozpustný vo vode, čo mu dodáva mierne kyslú chuť. Nápoje v sovietskych automatoch so sódou boli vyrobené presne takto - obsahovali valec s oxidom uhličitým, ktorý bol pod tlakom dodávaný do sladkej vody a rozpustený v ňom.

Domáce sódy je možné vyrobiť pomocou plechoviek naplnených oxidom uhličitým a sifónu, ktorý je drahý, ale stále sa predáva v obchodoch.

Ak sifón nie je po ruke, musíte si pripraviť oxid uhličitý sami. Môže sa získať z takého improvizovaného kuchynského náradia, ako je ocot a jedlá sóda, po zmiešaní sa vytvorí potrebná zložka. Takže na prípravu domácej sódy potrebujete vziať dve čajové lyžičky jedlej sódy, sedem lyžičiek octu (9%), liter vody, dve tmavé plastové fľaše, dve viečka s otvormi a meter PVC rúrky.

Odporúčaná