ostatné

Ako vypočítať vývoznú kvótu

Ako vypočítať vývoznú kvótu

Video: 20200407 - Aktuální situace na ropě 2024, Júl

Video: 20200407 - Aktuální situace na ropě 2024, Júl
Anonim

Vývozná kvóta je ekonomický ukazovateľ, ktorý vám umožňuje pochopiť dôležitosť vývozu pre hospodárstvo konkrétneho štátu. Existuje poradie, v ktorom sa tento koeficient počíta.

Image

Návod na použitie

1

Zistite objem vývozu krajiny, tj hodnotu všetkého tovaru predaného do iných štátov. Tento ukazovateľ sa zvyčajne počíta na jeden rok. Môžete si vybrať menu, v ktorej sa budú výpočty vykonávať. Ak napríklad porovnáte ekonomické ukazovatele rôznych krajín, je pre vás vhodný počet čísel v dolároch alebo eurách.

2

Zadajte hrubý domáci produkt (HDP) štátu, pre ktorý vykonávate výpočty. Tento ukazovateľ odráža celkovú hodnotu tovaru a služieb vyrobených v krajine. Zároveň sa zohľadňujú aj materiálne aktíva vyrobené v krajine z dôvodu kapacít nadnárodných spoločností. V tomto pomere nie je dôležitý národný zdroj kapitálu, ale miesto, kde bol tovar vyrobený. HDP sa počíta mesačne a ročne, po ktorom sa uverejňuje v rôznych ekonomických publikáciách a na oficiálnych webových stránkach vládnych agentúr. Takéto informácie sa napríklad pravidelne uverejňujú na webovej stránke ministerstva pre hospodársky rozvoj - http://www.economy.gov.ru/minec/main. Na výpočty by ste mali použiť celkový HDP za rok.

3

Vypočítajte vývoznú kvótu na základe získaných čísel. Vydeľte objem vývozu ročným HDP a výsledné číslo vynásobte 100. Získate vývoznú kvótu vyjadrenú v percentách.

4

Výsledný ukazovateľ použite na ekonomické výpočty. Majte na pamäti, že vývozná kvóta nepreukazuje ani takú mieru konkurencieschopnosti výrobkov vyrábaných štátom, ako stupeň jeho prepojenia so svetovým trhom. Okrem toho, ak je domáci trh v krajine veľmi rozvinutý a veľká časť výroby sa konzumuje nezávisle, vývozná kvóta bude nízka. Napríklad takáto situácia sa vyvíja v USA - najrozvinutejšej ekonomike na svete. Preto v komplexnej ekonomickej analýze nepoužívajte jeden, ale niekoľko ekonomických ukazovateľov.

toto je vývozná kvóta

Odporúčaná