rozpočtovanie

Ako vypočítať tržby

Ako vypočítať tržby

Video: Webinár: COVID-19: Aktuálne legislatívne novinky_28.4.2020 | Accace Slovakia 2024, Júl

Video: Webinár: COVID-19: Aktuálne legislatívne novinky_28.4.2020 | Accace Slovakia 2024, Júl
Anonim

Metódy výpočtu plánovaného objemu predaja majú pre každý podnik praktický význam. Práve tieto metódy výpočtu pomáhajú správne plánovať budúce obchodné aktivity spoločnosti s cieľom dosiahnuť najväčší zisk a maximálnu návratnosť dostupných zdrojov. V hospodárskej praxi sa používajú tri hlavné skupiny metód: odborné odhady, analýza a predpovedanie časových radov, metódy príčin a následkov.

Image

Budete potrebovať

Údaje o ekonomických ukazovateľoch za minulé obdobia, špecializované programy na rýchlejšie a presnejšie výpočty.

Návod na použitie

1

Vypočítajte tržby podľa znaleckého posudku v jednej z troch foriem:

- bodová predpoveď konkrétnej hodnoty;

- interval, stanovenie hraníc pre hodnotu ukazovateľa;

- predpoveď rozdelenia pravdepodobnosti hodnoty patriacej do jednej zo skupín so stanovenými intervalmi.

2

Vypočítajte predaj pomocou analýzy a predpovedania časových radov pomocou predpovede deterministickej zložky a predpovede náhodnosti. Získané údaje použite na predpovedanie zmien predaja v trendových, cyklických, sezónnych a náhodných sériách.

3

Vypočítajte predaj pomocou metód príčiny a následku založených na modelovaní správania ekonomického objektu pomocou viacrozmerného predpovedania (korelačno-regresná analýza, metóda vedúcich ukazovateľov, metóda skúmania spotrebiteľských zámerov atď.).

Venujte pozornosť

Každá z týchto skupín výpočtov predaja má svoje výhody a nevýhody, preto je žiaduce poskytnúť kvantitatívne aj kvalitatívne metódy na predpovedanie objemov predaja.

Užitočné rady

Na optimálny výpočet predaja je najlepšie použiť všetky tri skupiny metód, pretože presnosť výsledku závisí od presnosti prognózy, dostupnosti potrebných vstupných údajov a dostupnosti času na úplné predpovedanie.

Podrobná metodika prognózy predaja, ktorá sa najbežnejšie používa v hospodárskej praxi.

Odporúčaná