Obchodné riadenie

Ako vypočítať dobu návratnosti

Obsah:

Ako vypočítať dobu návratnosti

Video: BE VISIBLE! videoblog #53 - Výpočet návratnosti investície pre online aktivity 2024, Júl

Video: BE VISIBLE! videoblog #53 - Výpočet návratnosti investície pre online aktivity 2024, Júl
Anonim

Na posúdenie efektívnosti investičného projektu vo finančnom hospodárení sa používajú rôzne metódy a kritériá. Najjednoduchší spôsob, ako vyhodnotiť príťažlivosť projektu, je vypočítať dobu návratnosti.

Image

Výpočet jednoduchého obdobia návratnosti

Jednoduchá metóda návratnosti je jedným z najjednoduchších spôsobov vyhodnotenia projektu. Na výpočet tohto ukazovateľa stačí poznať čistý peňažný tok pre projekt. Na základe tohto ukazovateľa sa vypočíta akumulovaný zostatok peňažných tokov. Pri výbere medzi niekoľkými investičnými projektmi na realizáciu je akceptovaný projekt, ktorého doba návratnosti bude najkratšia.

Predpokladajme, že počiatočná investícia do projektu predstavovala 180 miliónov rubľov. Projekt bude realizovaný do 5 rokov, bude generovať peňažné toky ročne:

1 rok: 40 miliónov rubľov

2 roky: 30 miliónov rubľov

3 roky: 50 miliónov rubľov

4 roky: 70 miliónov rubľov

5 rokov: 90 miliónov rubľov

Musíte vypočítať jednoduchú dobu návratnosti.

Na základe predložených údajov je potrebné zostaviť analytickú tabuľku. Obdobie návratnosti pre projekt sa vypočíta spočítaním ročných peňažných tokov, kým sa výška prílevu hotovosti nezhoduje s hodnotou počiatočných investičných nákladov.

Image

Tabuľka ukazuje, že akumulovaný zostatok peňažných tokov je kladný medzi 3 a 4 rokmi investičného projektu. Nasledujúci vzorec vám pomôže vypočítať presnú dobu návratnosti:

Image

V tomto príklade je doba návratnosti: 3 roky 10 mesiacov

Hlavnou nevýhodou tejto metódy je to, že pri výpočte sa nevyužíva diskontný postup, a preto sa nezohľadňuje zníženie hodnoty peňazí v priebehu času.

Odporúčaná