Obchodné riadenie

Ako vypracovať podnikateľský plán

Ako vypracovať podnikateľský plán

Video: JAK SEPSAT PODNIKATELSKÝ PLÁN 1/2 - ZeptejSeFilipa (68. díl) 2024, Júl

Video: JAK SEPSAT PODNIKATELSKÝ PLÁN 1/2 - ZeptejSeFilipa (68. díl) 2024, Júl
Anonim

Bez podrobného obchodného plánu nie je možné založiť a propagovať podnik. Podnikateľský plán pomáha tvorcovi podniku správne určovať priority, hodnotiť možný výkon podniku a zefektívňovať výrobný proces. Okrem toho je potrebný podnikateľský plán na prilákanie investorov a získanie bankových pôžičiek.

Image

Návod na použitie

1

Podrobný podnikateľský plán by mal obsahovať tieto oddiely:

1. úvod (pokračovanie).

2. Podstata podnikania.

3. trhové podmienky pre tento druh podnikania.

4. spôsob podnikania.

5. Potrebná výška financovania.

6. podmienky realizácie projektu a návratnosti.

V závislosti od špecifík podnikania môže podnikateľský plán obsahovať ďalšie informácie.

2

Pokračovanie je najdôležitejšou súčasťou podnikateľského plánu a obvykle sa najťažšie píše. Nie je žiadnym tajomstvom, že niektorí investori čítajú iba zhrnutie podnikateľských plánov a pozerajú sa iba na zvyšok a potom v tých prípadoch, keď sa obnovenie zdá zaujímavé. Malo by byť stručné, zrozumiteľné vrátane záverov z nasledujúcich oddielov. Pokračovanie by malo ukázať efektívnosť vášho budúceho podnikania.

3

Podstatou podnikania je poskytovanie informácií o svojich cieľoch a účinnosti. Táto časť môže byť veľmi podrobná. Nezabudnite ani na zdanlivo nepodstatné ciele.

4

Časť „trhové podmienky“ musí byť napísaná po vykonaní aspoň malého marketingového prieskumu trhu s tovarom alebo službami podobnými ako váš. V tejto časti musíte odpovedať na hlavnú otázku - aký vysoký bude dopyt po vašich produktoch (službách)? Koniec koncov, je zrejmé, že máte konkurentov a že na trhu môže byť veľa podobných tovarov (služieb).

5

Časť „spôsob podnikania“ poskytuje opis obchodných procesov. Ďalej je potrebné uviesť, ktorý z kľúčových zamestnancov bude zodpovedný za jeden alebo iný aspekt podnikania, aké úlohy sú pre nich stanovené.

6

V časti „potrebné financovanie“ by ste mali uviesť všetky potrebné výdavky a približné sumy na ich pokrytie. Nenechajte si ujsť ani malé veci, ako je nákup kancelárskych potrieb pre kanceláriu. Investor musí zistiť, na čo bude jeho prostriedky pridelené.

7

Ako bude projekt realizovaný a vyplatený, je najdôležitejšou informáciou pre investora. Hlavným cieľom investovania do podnikania je dosiahnuť zisk a investor musí pevne vedieť, v akom časovom rámci vaše podnikanie napríklad založí výrobu, začne predávať, prejde na návratnosť a bude môcť vrátiť investované prostriedky. V tejto časti je dôležité nepodceňovať možný zisk, ale nie preháňať, pretože investor jednoducho nemusí veriť takýmto číslam.

Ako vypracovať podnikateľský plán, praktický sprievodca pre začiatočníkov

Odporúčaná