Obchodná komunikácia a etika

Ako napísať list partnerovi

Ako napísať list partnerovi

Video: Ako napísať motivačný list? ft. Oliver Oswald | Zmudri.sk 2024, Júl

Video: Ako napísať motivačný list? ft. Oliver Oswald | Zmudri.sk 2024, Júl
Anonim

Obchodná korešpondencia je neoddeliteľnou súčasťou pracovného procesu. Je potrebné zostaviť správy tak, aby sa v prípade uverejnenia nemuseli červenať za slabiku a chyby. List obchodným partnerom by mal obsahovať pozdrav, mal by byť napísaný v podstate a mal by byť zakončený podrobným podpisom.

Image

Návod na použitie

1

Ak neviete, kedy príjemca list prečíta, napíšte pozdrav „Dobrý deň“ alebo „Dobrý deň“.

2

Vyberte si štandardné písmo a čierne farebné písmená. Viacfarebné slová sa nedajú ľahko prečítať, rozptyľujú pozornosť a neumožňujú vám pochopiť podstatu textu. Ak chcete zdôrazniť frázu, napíšte: „Upozorňujem na to …“

3

Kontaktujte osobu podľa mena a vyššiu osobu podľa mena a mecenáša. Pred kontaktovaním napíšte „Vážení …“ Obchodná korešpondencia sa môže dostať na stôl riaditeľovi, preto je lepšie vyhnúť sa drobným a ľudovým výrazom.

4

Pokiaľ ide o partnera, napíšte veľkými písmenami slová „vy“, „vy“, „vaše“. Ak je list adresovaný viacerým ľuďom, použite malé písmená.

5

Nasledujúci text by mal byť napísaný správne, jednoduchými vetami, bez použitia slov, ktoré partner nemusí poznať. Ak text obsahuje technické výrazy alebo cudzie výrazy, nezabudnite ich rozlúštiť.

6

Začnite listom s podstatou problému a potom položte zaujímavé otázky.

7

Snažte sa udržiavať v rámci 1/3 listu A4 v 12. písme. Objemové správy sú vnímané tvrdo, nie sú čítané až do konca, alebo nevynechávajú celé vety. Ak potrebujete veľa nahlásiť, rozdeľte informácie na niekoľko písmen alebo pripojte súbor s podrobným popisom. Ak je informácia pre príjemcu dôležitá, prílohu určite otvorí.

8

Na konci obchodného listu napíšte „Pozdravy, meno a priezvisko.“ Ak korešpondencia prebieha prostredníctvom e-mailu, urobte podpis, ktorý bude sprevádzať všetky správy. Uveďte tieto informácie: - priezvisko, meno, ak je to potrebné - stredné meno, - postavenie, - názov organizácie, - adresu, - telefón - prácu a mobil, - ďalšie informácie - slogan, želanie atď., Ak to vyžaduje štýl spoločnosti.

Odporúčaná