rozpočtovanie

Ako zvoliť zdanenie pre jednotlivých podnikateľov

Ako zvoliť zdanenie pre jednotlivých podnikateľov

Video: Affiliate Marketing 2021: Zarobte viac ako 500 dolárov denne na pasívnych príjmoch, nastavenie ... 2024, Júl

Video: Affiliate Marketing 2021: Zarobte viac ako 500 dolárov denne na pasívnych príjmoch, nastavenie ... 2024, Júl
Anonim

Jedným z najdôležitejších momentov podnikateľa na začiatku jeho činnosti je správny a vyvážený výber daňového systému. Súčasné právne predpisy ustanovujú niekoľko daňových systémov pre jednotlivých podnikateľov. Uplatňovanie všetkých týchto systémov je upravené v normách druhej časti daňového poriadku Ruskej federácie.

Image

Budete potrebovať

Daňový zákon Ruskej federácie

Návod na použitie

1

Preskúmať daňové systémy, ktoré je jednotlivec podnikateľ oprávnený uplatňovať pri vykonávaní svojich činností. Každý z týchto systémov má svoje vlastné charakteristiky, podmienky platenia daní a formuláre správ. Podnikateľ má právo zvoliť si daňový systém a systém podávania správ.

2

Zvážte použitie všeobecného daňového systému (OAS) vo vašom podnikaní. V rámci tohto systému jednotlivec podnikateľ platí všetky potrebné dane a platby, ak nie je oslobodený od platenia dane z primeraných dôvodov. Tento režim sa zvyčajne používa v pomerne veľkých podnikoch.

Väčšina daní a príspevkov poskytnutých všeobecným daňovým systémom sa časovo rozlišuje a platí iba za podmienky, že spoločnosť vykonáva určitý druh činnosti a súčasne vzniká daňový základ. Jednotliví podnikatelia tradične vypočítavajú a platia daň z pridanej hodnoty (DPH), daň z príjmu fyzických osôb (PIT), daň z majetku, poistné do dôchodkového fondu, územný fond povinného zdravotného poistenia, federálny fond povinného zdravotného poistenia.

3

Ďalším typom je zjednodušený daňový systém (STS). Jeho použitie je dobrovoľné. Ako samostatný podnikateľ sa môžete slobodne rozhodnúť o použití zjednodušeného daňového systému a zvoliť predmet zdanenia.

4

Ak ste sa rozhodli pre zjednodušený daňový systém, súhlasíte s povinnosťou zaplatiť jednu daň a ste oslobodení od povinnosti platiť daň:

- daň z pridanej hodnoty, s výnimkou DPH splatnej pri dovoze tovaru na colné územie Ruska a DPH zaplatenej v súlade s čl. 174.1 daňového poriadku.

- daň z príjmu fyzických osôb (z príjmu pochádzajúceho z podnikateľskej činnosti) s výnimkou dane zaplatenej z príjmu zdaneného sadzbami dane uvedenými v odsekoch. 2, 4, 5 čl. 224 daňového poriadku Ruskej federácie.

- daň z majetku fyzických osôb (vo vzťahu k majetku používanému na podnikanie).

5

Pri výbere zjednodušeného daňového systému sa uistite, že vybraný druh činnosti nie je jednou z tých, pre ktoré je zakázané používať STS. Zoznam týchto druhov je uvedený v čl. 346 s. 2 druhej časti daňového poriadku.

6

Na niektoré činnosti založené v konkrétnom regióne je možné uplatniť osobitný režim, a to zjednodušený daňový systém založený na patente. Región zároveň stanovuje pevnú cenu za patent a vy ako podnikateľ ho platíte v splátkach počas patentového obdobia. Patent sa udeľuje na obdobie do jedného roka. V rámci tohto daňového systému budete viesť knihu príjmov a výdavkov, nemusíte však predkladať vyhlásenie. Zamestnanie je možné (nie viac ako päť ľudí ročne). Patent je platný iba na území, kde bol udelený.

7

Ak začínate činnosť ako samostatný podnikateľ, vyberte jeden z typov zjednodušeného daňového systému. Výnimkou je taký druh činnosti, ako je veľkoobchod alebo potreba previesť faktúry zákazníkom za vrátenie DPH z rozpočtu.

Ako zvoliť daňový systém (pre podnikateľov)

Odporúčaná