Druhy činností

Aké sú strojárske odvetvia

Obsah:

Aké sú strojárske odvetvia

Video: IMC Slovakia - strojárska spoločnosť z Považskej Bystrice 2024, Júl

Video: IMC Slovakia - strojárska spoločnosť z Považskej Bystrice 2024, Júl
Anonim

Strojárstvo sa právom pripisuje hlavnému odvetviu priemyselnej výroby, ktoré ovplyvňuje rozvoj ďalších oblastí ľudskej hospodárskej činnosti.

Image

Vo vyspelých krajinách je podiel inžinierstva na hrubom národnom produkte pomerne vysoký, až 30 - 35%. Charakteristikou moderného inžinierstva je vysoká kvalita, konkurencieschopnosť, rozmanitosť. Preto podiel výrobkov vyrábaných v strojárskych podnikoch a potom vyvážaných do USA, Švédska, Nemecka dosahuje 48% a Japonska - až 65%. Strojárstvo má všeobecne akceptovanú štruktúru, ktorá zahŕňa niekoľko hlavných priemyselných odvetví.

Všeobecné inžinierstvo

Patrí sem výroba obrábacích strojov, výrobných prostriedkov. Renomovaní lídri ťažkého strojárstva, medzi ktoré patrí výroba zariadení pre bane, hutníctvo, uznávané Nemecko, Japonsko, USA, Anglicko, Švajčiarsko. Rozvojové krajiny (India, Brazília, Taiwan, Južná Kórea) nevyrábajú viac ako 10% všetkých výrobkov. Priemysel obrábacích strojov sa vyvíja v Taliansku, Japonsku, USA, Rusku. Takmer všetky spoločnosti súvisiace s ťažkým strojárstvom sa nachádzajú bližšie k železiarskym a oceliarskym podnikom; napríklad v Rusku je to Ural, v Poľsku - Sliezsku, v USA - severovýchodne od krajiny.

Elektrotechnický priemysel

Vedúce postavenie v elektrotechnickom priemysle v posledných rokoch bol elektronický priemysel, ktorého výrobky sú potrebné takmer v akomkoľvek priemysle. Objem ročne predaných výrobkov tohto typu dosahuje 1 bilión. dolárov. Zároveň je polovica osobných počítačov, elektronických strojov, 30% tvoria elektronické komponenty (mikroobvody, procesory, pevné disky atď.), 20% tvorí spotrebná elektronika. Hlavným smerom jeho vývoja je miniaturizácia, zlepšenie kvality a zvýšenie životnosti produktu. Lídrami v elektronickom priemysle sú Japonsko, USA a Južná Kórea.

Dopravné inžinierstvo

Jednou z najrozvinutejších častí priemyslu je automobilové inžinierstvo. Ročne sa na svete vyprodukuje asi 50 miliónov osobných a nákladných automobilov. Obvyklý spôsob, ako lokalizovať automobilové podniky, je „krík“, keď je vedúci spoločnosti v centre a špecializované firmy dodávajúce plast, kov, farbivá, gumu atď. Sú sústredené okolo. Popredné pozície v priemysle patria USA, Japonsku, Nemecku, Taliansku. Stavbou lodí sa čoraz viac zaoberajú rozvojové krajiny; Napríklad Južná Kórea a Japonsko dnes predstavujú takmer 50% všetkých vyrobených lodí.

Odporúčaná