obchodné

Spoločnosť s ručením obmedzeným alebo individuálny podnikateľ: čo si vybrať

Spoločnosť s ručením obmedzeným alebo individuálny podnikateľ: čo si vybrať

Video: Spoločnosť s ručením obmedzeným 2024, Júl

Video: Spoločnosť s ručením obmedzeným 2024, Júl
Anonim

Pred začatím podnikania musíte rozhodnúť o právnej forme: zaregistrujte sa ako samostatný podnikateľ alebo spoločnosť s ručením obmedzeným. Výhody a nevýhody sú tam a tam. Skúsme to zistiť.

Image

registrácia

Registrácia IP je jednoduchšia a lacnejšia. Rozdiel je už viditeľný pri porovnaní výšky štátneho registračného poplatku: pre podnikateľov - 800 rubľov, pre LLC - 4000 rubľov. Balík dokumentov pre jednotlivých podnikateľov je omnoho menší, čo znamená, že ich príprava je jednoduchšia a lacnejšia.

Adresa sídla

Individuálny podnikateľ je zaregistrovaný v mieste bydliska, to znamená, že ak ste z Barnaulu, ale plánujete pracovať v Moskve, zaregistrujete sa ako samostatný podnikateľ v Barnaule a podáte správu v rovnakom meste.

LLC registrácia sa uskutoční na adrese sídla spoločnosti - na to je potrebná nájomná zmluva alebo záručný list.

Bankový účet a tlač

Jednotliví podnikatelia majú právo pracovať bez bežného účtu a pečate. Pre LLC sú to povinné atribúty. To znamená dodatočné náklady.

Okrem toho má individuálny podnikateľ právo spravovať peniaze (vrátane peňazí na bežnom účte) podľa svojho uváženia. LLC môže vyberať prostriedky z bežného účtu iba na akýkoľvek účel alebo vyplácať dividendy (13% daň), a preto je nákladnejšia.

reporting

IP sa ľahšie nahlasuje daňovým úradom a fondom, pretože spočiatku je poskytnutých menej dokumentov.

zodpovednosť

Tu je všetko nejednoznačné. Sankcie za IP sú, samozrejme, nižšie, pretože IP je rovnocenné s úradníkom. Pokuty pre LLC sú omnoho vyššie a v niektorých prípadoch bude pokuta udelená organizácii aj úradníkovi. V tomto prípade môže organizácia v skutočnosti zaplatiť dvakrát za jeden priestupok.

Jednotlivý podnikateľ je však zodpovedný za svoje povinnosti so všetkým svojím majetkom (domov, auto, chata, televízor). LLC je autorizovaný iba kapitál a majetok organizácie.

aktivita

Činnosti jednotlivých podnikateľov sú obmedzené. IP teda nemôže vyrábať a predávať alkohol.

eliminácia

Podnik je samozrejme vytvorený tak, aby fungoval a priniesol zisk, ale musí sa pripraviť cesta k ústupu.

IP nemožno predať, LLC - môžete, môžete zmeniť režiséra, zakladateľov. Je ľahšie uzavrieť OP: hlásilo sa dani a fondom, zaplatilo štátnu povinnosť, pripravilo vyhlásenie a po 5 dňoch sa DV uzavrelo. V prípade LLC je to čoraz ťažšie a ak na účte došlo k obratu, potom sú možné daňové kontroly z daňového hľadiska.

Daňové systémy zjednodušeného daňového systému (zjednodušený), UTII - sú rovnaké pre IP aj LLC. V OSNO U IP - NDFL, LLC - daň z príjmu. Spoločnosť LLC ďalej vedie účtovníctvo a predkladá súvahu a výkaz ziskov a strát. V práci so zamestnancami sú spoločnosti IP a LLC rovnaké. Vypracúvajú aj pracovnú knihu, platia daň z príjmu fyzických osôb a príspevky na dôchodok. Kódy OKVED pre IP a LLC sú bežné.

Odporúčaná