rozpočtovanie

Otvárame podnikanie: čo zahŕňa priame a nepriame náklady

Obsah:

Otvárame podnikanie: čo zahŕňa priame a nepriame náklady

Video: 19. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline | 14.12.2020 2024, Júl

Video: 19. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline | 14.12.2020 2024, Júl
Anonim

Pred začatím podnikania by ste mali maximálne presne odhadnúť budúce náklady projektu. V skutočnosti od nich budú závisieť dôležité ukazovatele, ako je ziskovosť projektu a doba návratnosti.

Image

Činnosti akéhokoľvek komerčného podniku si nemožno predstaviť bez nákladov na určité zdroje. Všetky náklady spojené s realizáciou podnikateľského projektu možno rozdeliť na priame a nepriame. Všetky tieto náklady sa musia snažiť čo najpresnejšie predpovedať, aby sa vypracoval podnikateľský plán.

Čo je zahrnuté v priamych nákladoch

Priame náklady priamo súvisia s výrobkami alebo službami spoločnosti. Sú zahrnuté do nákladov pomocou priamej metódy. Pri výpočte dane z príjmu sa pri predaji výrobkov zohľadňujú priame náklady.

Do štruktúry priamych nákladov sú najčastejšie zahrnuté tieto skupiny:

- materiálne náklady;

- náklady na prácu a zrážky zo mzdy;

- odpisy;

- iné druhy nákladov.

Náklady na materiál zahŕňajú všetky použité materiály s výnimkou výrobkov vlastnej výroby. Ide najmä o suroviny, polotovary, stavebné materiály, komponenty, palivo, náhradné diely, kontajnery atď. Ich zoznam a špecifická hmotnosť sa líšia v závislosti od odvetvia. Napríklad v metalurgii bude dôležitý podiel zaujímať náklady na elektrinu a pre potravinársky priemysel bude najväčší podiel na surovinách. Kritérium klasifikácie priamych nákladov na materiál je, že materiály tu zahrnuté počas ich ďalšieho prerozdeľovania sa stávajú súčasťou hotového výrobku, t. preniesť na to svoju hodnotu.

Náklady na prácu zahŕňajú náklady na mzdy zamestnancov priamo zapojených do výrobného procesu. Ide napríklad o plat programátorov v spoločnosti zaoberajúcej sa vývojom pracovísk alebo majstrov v stavebnej organizácii. Mzdu účtovníkov a administratívnych pracovníkov však možno pripísať nepriamym nákladom. Za zmienku stojí, že táto skupina výdavkov nezahŕňa iba plat, ale aj rôzne stimuly, bonusy, platené dovolenky, ako aj rôzne odpočty do mimorozpočtových fondov.

Odpisové náklady vznikajú použitím odpisových sadzieb. Ide o proces čiastočného prevodu hodnoty fixných aktív, keď sa odpisujú v obstarávacej cene.

Náklady často zahŕňajú náklady na služby pomocných odvetví a externých dodávateľov. Priame náklady zahŕňajú iné druhy nákladov, ktoré priamo súvisia s výrobou.

Odporúčaná