obchodné

Marketingové plánovanie a marketingové stratégie

Marketingové plánovanie a marketingové stratégie

Video: Chianna way - Strategické marketingové plánovanie 2024, Júl

Video: Chianna way - Strategické marketingové plánovanie 2024, Júl
Anonim

Marketingové plánovanie zahŕňa systematický proces zhromažďovania relevantných informácií o trhu a predchádzania budúcim problémom na trhu. Plánovanie núti všetky úrovne riadenia monitorovať zmeny a vývoj na trhu.

Image

Proces marketingového plánovania

Tento proces pozostáva z troch krokov:

1. Analýza situácie

2. Plánovanie cieľov a stratégií

3. Plánovanie konkrétnych činností

Tieto kroky sú potrebné bez ohľadu na to, či hovoríme o krátkodobom, strednodobom alebo dlhodobom plánovaní. Ciele by sa mali chápať ako strategické, všeobecnejšie ciele a taktické, čo sú konkrétnejšie ciele formulované zo strategických cieľov.

V dôsledku procesu plánovania by sme mali získať marketingový plán, ktorý podrobne popisuje situáciu, ktorá v súčasnosti na trhu prevláda, analýzu šancí a rizík, ciele, stratégiu, implementačný program s produktovými, distribučnými, komunikačnými a zmluvnými politikami, ako aj podrobné informácie o náklady a možnosti kontroly výsledku.

Marketingové ciele môžu byť ekonomické (peňažné) ukazovatele, ako napríklad zvyšovanie ziskovosti, podiel na trhu, predaj a psychologické ciele, napríklad zvyšovanie slávy, uznávanie, zlepšovanie imidžu.

Marketingové stratégie

Marketingová stratégia by mala byť odvodená priamo zo stratégie spoločnosti a mala by predstavovať prechodné prepojenie pred vytvorením vhodného marketingového mixu.

Marketingové stratégie sú rozdelené do 4 úrovní:

• Stratégie trhového priestoru: stratégia prieniku na trh, stratégia zavádzania (tvorby) trhu, stratégia vývoja a vývoja produktov, stratégia diverzifikácie

• Stratégie stimulácie trhu: preferenčná stratégia, stratégia pomer cena / kvantita

• Čiastkové trhové stratégie: stratégia hromadnej výroby a stratégia segmentácie

• Stratégie trhovej oblasti: miestna stratégia, regionálna stratégia, národná stratégia, medzinárodná stratégia atď.

Odporúčaná