obchodné

Úskalia kozmetického priemyslu

Úskalia kozmetického priemyslu

Video: Čo mi vadí na kozmetickom priemysle 2024, Júl

Video: Čo mi vadí na kozmetickom priemysle 2024, Júl
Anonim

Ak sa do tejto firmy náhle ponáhľate a priatelia a známi vám začnú hovoriť, že pre majiteľa kozmetického salónu by bolo pekné mať skúsenosti v tejto oblasti, budú mať svoj vlastný spôsob! Svojím spôsobom, pretože pre každého začiatočníka bude stále veľa otázok a dilem. A to ani pre človeka, ktorý je oboznámený s týmto procesom zvnútra, nebude to elementárne: je to jedna vec, ktorú rezať a farbiť, je to úplne druhá vec, nájsť, otvoriť, motivovať zamestnancov a zákazníkov. Začal som okrúhlou „nulou“, aby som tak povedal, dostal „od lode k lopte“

Image

Nie, samozrejme, išiel som do salónov, zaujímal som sa o prácu kozmetológov, poznamenal som priateľských administrátorov - MY OWN SALON je však niečo iné!

Prvé problémy sa objavili vo fáze výberu priestorov: z nejakého dôvodu, čo mi vyhovovalo - nebolo možné odvádzať vodu tam, kde bola voda - nechcel som ju otvoriť. Pridajte k tomu už existujúce salóny, niekedy celkom úspešné - a môžete pochopiť, že na výber miestnosti budete potrebovať 1, 5 - 2 mesiace. Samostatný príbeh je platenie realitných služieb. Stále nechápem, prečo si ľudia účtujú 40 - 60 tisíc, keď im klient zavolá CAM, a nájomník tiež volá a CAM prichádza!

Takže som si vybral miesto od majiteľa v novej oblasti s dvoma (!) Salónmi v okolí! Vykonal podrobnú marketingovú analýzu týchto existujúcich organizácií. Podľa lepšieho usporiadania sa podľa môjho názoru mal salón ONE uzavrieť (neexistovali žiadni stáli zamestnanci ani správcovia)!

Ďalej ďalšie prekvapenie - stav miestnosti (48 m2) bol hodnotený ako takmer nevyhovujúci, čo znamená opravu samo o sebe. Časovo je to minimálne 10 dní. V skutočnosti moja oprava skončila o 16 dní (!). Je to preto, že ako obvykle šetrím, vyhodil som 2 tímy, ktoré už začali pracovať kvôli nízkej kvalifikácii. Samozrejme neurobili nič, ale to, čo je vhodné pre byt, nie je vhodné pre kanceláriu!

Teraz prichádzame k obstarávaniu zariadení. Naivne som predpokladal, že všetko môžem kúpiť za 7-10 dní, ale ukázalo sa, že to môže trvať od 14 do 16 dní do 1 mesiaca! Vďaka bohu, recepcia bola vyrobená presne podľa mojich kresieb, ale jednotlivé kadernícke stoly sa museli prepracovať. Objednanie hotového stola s kaderníckymi zrkadlami stojí 16 - 35 tisíc rubľov, ak to urobíte sami podľa svojich náčrtov - 4-4.5. Hra stojí za sviečku! Ale musíte 3-4 krát vysvetliť, čo presne chcete, pretože strom nie je plastelína a nedá sa prepracovať, musíte to urobiť znova.

Potom som položil "moje vajcia do 2 košov" a objednal som si pedikúru v jednej firme a manikérsky stôl v inej. Výsledkom bolo, že stolička prišla bez podstavca na nohu, pretože sa ospravedlnili, ospravedlnili …, ale museli počkať ďalších 5 dní. Pridať ďalšie hľadanie nábytku, skrinky na materiály, kvetináče a ďalšie - to je tiež asi 7-12 dní. Všeobecne platí, že ak ste „elektrická metla“, potom VŠETKO VÁM BUDETE lacný a veselý!

V dôsledku toho ma môj salón stál (ceny pre Sibír, Krasnojarsk) 180 tisíc! To je: 25 tisíc rubľov opravy, 80 tisíc rubľov zariadenia, 40 tisíc rubľov nábytok a malé veci a prenájom 35 tisíc rubľov. A to je veľmi, veľmi dobré, pretože taký hotový salón je možné predať už od 400 tisíc!

V skutočnosti, s čím som sa stretol, čo som neočakával: za prvé - zamestnanci NIKDY nešli zle do nového okresu, ale NEMALI SA pracovať! Najmä nový bod. Vo všeobecnosti som po 1, 5 mesiaci (!) Stále našiel jedného kaderníka a manikéra, ale musel som odpovedať na otázky o tom, prečo salón nefungoval pol mesiaca, pretože úvodná reklama už visela na fasáde. Ďalej sa nejako našiel zvyšok personálu a veľmi dobrý správca žijúci v okolí. Všeobecne sme začali!

Po rozsiahlej reklamnej kampani sme dostali 3 až 6 ľudí denne - to je 3 - 4 000 čistých výnosov alebo 2 000 ziskov denne. Musím povedať, že nájomné vo výške 35 tisíc a nákup obnoviteľných materiálov - okamžite zjedli celú sumu. Po zakúpení všetkého, čo je POTREBNÉ, som si myslel, že aspoň mesiac bude možné minúť peniaze, ale hneď ako personál začne pracovať, ukázalo sa, že je to potrebné, toto a to … Strávil som ďalších 10 tisíc.

Pracujeme! Od druhého mesiaca začali vychádzať v malom pluse, od tretieho tieto výsledky konsolidovali. A teraz, širokí pracovníci, zorganizovali ultimátum: buď zvýšite našu mzdu na 60 - 70%, alebo opustíme dav … Bola to rana do žalúdka! Bol som odhodlaný tento proces tešiť. Sotva sa s nimi bavila mesiac alebo dva, aby si premysleli, a keď vydýchla, rozhodla sa predať firmu. Musím povedať, že v tom čase som prišiel na všetko: priniesol 15 tisíc čistého zisku, ďalší kaderník sa zatvára, to by nám dalo ďalších 15 tisíc, spolu 30 tisíc so všetkým úsilím a veľa času na kontrolu. Pretože som nenastavil systém sledovania.

Zvyšovanie cien pri takejto ponuke služieb (3 salóny za štvrťrok) je nerentabilné, personál je nezbedný. VŠETKO! Hral som dosť dobre v podnikaní. Našťastie existuje veľa ľudí, ktorí chcú kúpiť ready-made salón - tí istí amatéri. A ja som to celkom úspešne predal.

Ak ste už však boli v tomto odbore, existuje len jedno riešenie problému: už budete mať hotový tím remeselníkov. A to je VŠETKO. Dospela som k záveru, že ide o jeden z najrizikovejších podnikov s mnohými nástrahami. Takže si nekričte nos - určite otvorte pavilón alebo obchod s potravinami!

Odporúčaná