Obchodné riadenie

Psychológia vodcu

Psychológia vodcu

Video: Zakladna zasada pri cviceni psa - psychologia sustredenia sa psa 2017 2024, Júl

Video: Zakladna zasada pri cviceni psa - psychologia sustredenia sa psa 2017 2024, Júl
Anonim

Vedci sa rozhodli preskúmať správanie mnohých vrcholových manažérov, aby sa dozvedeli viac o psychológii osobnosti vodcu. Týmto spôsobom boli rozlíšené vlastnosti vodcu, čo umožnilo rozlíšiť psychológiu kompetentného vodcu od zvyšku.

Image

Aký je rozdiel v psychológii správania vodcov? Špecialisti rozlišujú rôzne typy vodcov v oblasti psychológie riadenia, ale všetci ich spájajú tieto spoločné črty:

1. Schopnosť riešiť niekoľko problémov súčasne. Vyžaduje si to schopnosť rýchlo sa prepnúť, neobísť sa bez flexibility mysle.

2. Schopnosť extrapolovať. Manažéri toho veľa vedia, majú skúsenosti, ktoré im umožňujú intuitívne vyriešiť mnohé vážne problémy.

3. Schopnosť prevziať kontrolu. Skutočný vodca zaujme vedúce postavenie od prvého dňa, aj keď s ním niekto nie je spokojný.

4. Odolnosť proti „pozastavenému stavu“. Vodca, ktorý je v tme, nebude zahanbený, robiť chyby. Neobáva sa bielych škvŕn!

5. Perzistencia. Vodca bude nasledovať zamýšľaný kurz, aj keď jeho názor nie je podporovaný ostatnými.

6. Porozumenie. Lídri si nevymieňajú maličkosti, môžu rýchlo pochopiť podstatu akéhokoľvek problému.

7. Spolupráca. Vedia, ako konať efektívne, vedia, ako spolupracovať. Komunikácia s vodcom by mala byť psychologicky pohodlná, ľudia sú na to upozornení sami.

8. Výdrž a energia. Vodca pracuje sám, zatiaľ čo ostatné nabíja energiou. Vodca môže byť iba človek so silnou energiou.

9. Iniciatíva. Vodca má aktívnu stránku. S touto vlastnosťou je spojená aj schopnosť riskovať.

10. Schopnosť zdieľať skúsenosti. Vodca techník úspechu nebude robiť tajomstvá, ochotne ich zdieľa. Pomáha ostatným rásť, aby mohli dosiahnuť svoj potenciál. Hlava zvyšuje všeobecnú úroveň spoločnosti.

11. Odolnosť proti stresu. Hlava, ktorá prežíva osud spoločnosti, nepropadá panike, je pokojný vo vážnych rozhodnutiach.

12. Pocit, že ste súčasťou tímu. Skutočný vodca ťažko trpí podnikovými zlyhaniami. Hlboký osobný prístup k podniku ho núti ďalej sa zlepšovať.

Odporúčaná