rozpočtovanie

Postup výpočtu náhrady za nevyužitú dovolenku

Postup výpočtu náhrady za nevyužitú dovolenku

Video: 19. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline | 14.12.2020 2024, Júl

Video: 19. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline | 14.12.2020 2024, Júl
Anonim

Zamestnávateľ je povinný prepustiť zamestnanca z dôvodu nevyčerpanej dovolenky po prepustení alebo na jeho žiadosť. Poznanie postupu výpočtu náhrady môže byť užitočné pre zamestnávateľa aj zamestnanca pri overovaní správnosti vyplatených súm.

Image

Budete potrebovať

  • - kalkulačka;

  • - informácie o výške platieb zamestnancovi za zúčtovacie obdobie;

  • - informácie o počte odpracovaných dní a mesiacov.

Návod na použitie

1

Odškodnenie je splatné v dvoch prípadoch: pri prepustení a namiesto dodatočnej dovolenky (nad 28 dní). V druhom prípade sa vyžaduje písomné vyhlásenie zamestnanca so žiadosťou o zaplatenie peňažnej sumy namiesto dovolenky. Ak chcete vypočítať kompenzáciu za nevyčerpanú dovolenku, musíte postupne vypočítať sumu všetkých platieb zamestnancovi, fakturačné obdobie, priemernú dennú mzdu a počet nevyužitých dní dovolenky.

2

Platby, ktoré sa zohľadňujú pri výpočte priemerného zárobku popri mzdách, zahŕňajú bonusy, rôzne prídavky a koeficienty, ktoré sa účtujú v náročných pracovných podmienkach. Všetky musia byť zhrnuté.

3

Na výpočet priemerného denného platu je potrebné rozdeliť prijatú sumu platby na 12 (počet mesiacov v roku, ak sa výpočet počíta na celé obdobie) a priemerný počet kalendárnych dní 29.3. Tento vzorec sa používa, ak zamestnanec pracoval v spoločnosti najmenej 11 mesiacov. Potom sa môže spoľahnúť na príjem ročnej dovolenky.

4

Teraz sa musí priemerný denný zárobok vynásobiť počtom kompenzovaných dní dovolenky. Zvyčajne je to 28 dní.

5

Spravidla hlavné problémy vznikajú pri výpočte náhrady za nevyčerpanú dovolenku počas neúplného obdobia. Napríklad, ak zamestnanec pracoval 10 mesiacov 16 dní. V takom prípade sa náhrada dovolenky vypláca úmerne k počtu dní v odpracovaných mesiacoch. Prebytky (v tomto prípade je to 16 dní) sa zaokrúhlia nahor na celý mesiac, pretože tvoria veľkú polovicu mesiaca. Ak sú kratšie ako pol mesiaca, musia byť z výpočtov vylúčené.

6

Náhrada za nevyčerpanú dovolenku za neúplné obdobie sa vypočíta ako priemerný zárobok za 2, 33 dňa (hodnota sa vypočíta ako pomer 28 dní k 12 mesiacom) za každý mesiac práce. Vzorec pre výpočet sa môže vyjadriť ako ((príjem zamestnancov za fakturačné obdobie / 29, 3) / (12 * 2, 33 * počet odpracovaných mesiacov)).

Venujte pozornosť

V niektorých prípadoch nie je dovolené nahradiť dovolenku finančnou kompenzáciou. Toto pravidlo sa uplatňuje na tehotné ženy, neplnoleté osoby a pracovníčky v nebezpečných odvetviach.

Užitočné rady

Od roku 2014 je priemerný počet pracovných dní 29, 3 a nie 29, 4 ako predtým. Tento koeficient je stanovený zákonom.

Odporúčaná