Druhy činností

Čo je regulovaná činnosť

Obsah:

Čo je regulovaná činnosť

Video: Poznáš spôsob ako ziskat štihlu postavu? 🌶 3D Chili 2024, Júl

Video: Poznáš spôsob ako ziskat štihlu postavu? 🌶 3D Chili 2024, Júl
Anonim

Medzi typy aktivít patria tie, ktorých významu okamžite nerozumiete - niekedy musíte nájsť ďalšie informácie a zamyslieť sa znova. Napríklad regulovaný druh činnosti znamená monopol … Aký druh monopolu a čo tento pojem v zásade znamená?

Image

Monopolná a regulovaná činnosť - aký je vzťah?

Prepojenie medzi týmito dvoma pojmami je veľmi silné: pod kontrolovanou činnosťou najčastejšie znamená činnosť štátnych alebo prirodzených monopolov. Činnosť štátu vo vzťahu k subjektom takýchto monopolov sa nazýva „kontrola“ alebo „regulácia“: štát sám stanovuje ceny a tarify za služby prírodných a samozrejme štátnych monopolov.

Prečo prebieha táto činnosť?

Prírodné monopoly sa nazývajú prírodné monopoly, pretože sa vytvárajú bez umelého zasahovania vonkajšieho prostredia alebo v dôsledku tajných dohôd alebo neutralizácie konkurentov.

Ale ako rozlíšiť štátny monopol od prírodného?

Štátny monopol znamená spoločnosti a spoločnosti, ktorých generálny riaditeľ môže byť súkromná osoba, ale 51% akcií bude patriť štátu. V Rusku medzi týmito spoločnosťami: Ruské železnice, Rosnefť, Gazprom a ďalšie.

Prírodné monopoly vznikajú v dôsledku skutočnosti, že na trhu pri poskytovaní takýchto služieb neexistuje konkurencia a služby a tovar poskytované subjektmi prírodných monopolov sú nenahraditeľné.

Jedným z najväčších prírodných monopolov, ktoré sú súčasne regulované štátom, je služba v oblasti bývania a komunálnych služieb v Rusku, ktorej činnosť financuje a kontroluje ruská vláda.

Odporúčaná