ostatné

Suleiman Kerimov: senátor, oligarcha a filantrop, ktorý má v úmysle zmeniť Derbenta

Obsah:

Suleiman Kerimov: senátor, oligarcha a filantrop, ktorý má v úmysle zmeniť Derbenta
Anonim

V roku 2019 potvrdil senátor Dagestana Suleimana Kerimova štatút jedného z najbohatších ľudí v Rusku a na svete (majetok 6, 3 miliárd dolárov) na zozname Forbes. Teraz časť majetku Kerimova - akcie spoločnosti ťažby zlata Polyus Gold a Letisko Makhachkala - patrí jeho synovi Saidovi Kerimovovi a mnoho ďalších aktív sa prevádza na správu charitatívneho fondu Nadácie Suleyman Kerimov. Senátor sa už dlho venuje charitatívnej činnosti, vrátane podpory svojho rodného Dagestana. V nadchádzajúcich rokoch Karimovské úsilie získa nový život v starobylom meste Derbent.

Image

Suleiman Abusaidovich Kerimov sa narodil v Dagestane. Spočiatku plánoval kariéru ako inžinier, ale po pôsobení v armáde prešiel z polytechnického odboru ekonomiky na Leninskú štátnu univerzitu.

Svoju kariéru začal v roku 1989 v elektrickej elektrárni Eltav v Machačale, kde okamžite ocenil schopnosti mladého ekonóma. Na päť rokov pôsobil Karimov na pozíciu pomocného riaditeľa podniku. V roku 1993 bol Kerimov prevedený do moskovskej Fedprombank, ktorá sa zaoberala poskytovaním úverov podnikom. Práca v banke odhalila investičný talent Kerimova, ktorý ho v dôsledku toho priviedol k svetovému rebríčku najbohatších ľudí.

Kerimov vybudoval svoju vlastnú finančnú ríšu prostredníctvom spoločnosti Nafta-Moskva. Získala obrovské zisky z kúpy a predaja akcií spoločností Sberbank a Gazprom, akcií hlavných developerských spoločností, akcií Polymetal a Uralkali a mnohých ďalších transakcií. Finančný inštinkt spoločnosti Kerimov pre ziskové aktíva a okamihy, keď je potrebné ich kúpiť a predať, neboli vždy bezchybné. Strategický investor však urobil závery z neúspechov, meniace sa taktika správania v čase.

V roku 2009 sa Kerimov stal jedným z akcionárov najväčšieho ťažobného zlata Polyus Gold. V súčasnosti je spoločnosť takmer rodinným podnikom v Kerimove a vyvíja najväčšie vklady v krajine.

Image

Politická činnosť

V rokoch 1999 a 2003 bol Karimov zvolený do Štátnej dumy 3. a 4. zvolania. Od roku 2008 zastupuje záujmy Dagestanu v hornej komore parlamentu. Je držiteľom II. Stupňa rádu „Za zásluhy do vlasti“.

dobročinnosť

V roku 2007 Karimov vytvoril Nadáciu Suleyman Kerimov, do ktorej neskôr previedol väčšinu svojich obchodných aktív. Charita je neoddeliteľnou súčasťou činnosti Kerimova počas jeho kariéry. Karimovské štruktúry aktívne podporujú vzdelávanie. Za účasti senátora bola v Dagestane otvorená pobočka vzdelávacieho centra Sirius, ktorú sponzoruje prezident Putin. Kerimov investuje do domácich športov už mnoho rokov. V rokoch 2011 - 2016 vlastnil futbalový klub Anji, od roku 2007 je Suleiman Abusaidovich vedúcim správnej rady Ruskej zápasovej federácie.

V Dagestane sa s podporou Kerimova obnovujú školy, múzeá a nemocnice, realizuje sa inovatívny projekt na vytvorenie jabloňového sadu na mreží a chudobným obyvateľom republiky sa poskytuje všetko potrebné pre život. Mnoho veriacich krajanov Karimova sa mu vďaka nemu mohlo vydať na púť do Mekky.

Derbentový rozvoj

Suleiman Kerimov má mnoho ocenení za služby Dagestanovi a je čestným občanom Derbentu. V roku 2018 oznámil, že do rozpočtu mesta prevedie 1, 5 miliardy rubľov a stane sa daňovým rezidentom Derbentu. Senátor dúfa, že v spolupráci s miestnymi úradmi sa mesto zmení na turistické stredisko Dagestanu.

Na tento účel sa v roku 2019 začal rozvíjať územný plán rozvoja mesta a zorganizovala sa súťaž dodávateľov z viacerých spoločností špecializujúcich sa na integrovaný rozvoj území. Plán transformácie Derbentu bude navrhnutý na 8 rokov, počas ktorých sa predpokladá rekonštrukcia všetkých bytových a komunálnych systémov a výstavba hotelov na medzinárodnej úrovni. Historické pamiatky sa obnovia a oblasti parku sa stanú oázami pohodlia. Okrem toho mesto plánuje otvoriť Azerbajdžanské divadlo. Karimov môže v Derbente vybudovať prístav a letisko.

Osobnosť Suleimana Kerimova

Na dosiahnutie úspechu v oblasti strategických investícií pomohli Kerimovovi vynikajúce analytické schopnosti - nie je náhodou, že budúci oligarcha bol víťazom matematických olympiád ako dieťa. Priatelia zaznamenávajú silnú intuíciu Karimova, ako aj jeho prirodzený takt. Všetky tieto vlastnosti umožňujú oligarchu rýchlo robiť informované rozhodnutia a nájsť prístup k takmer každej osobe.

Športové preferencie Karimova - šach, vzpieranie, judo, automobilové preteky - hovoria, že oceňuje inteligenciu, vytrvalosť, flexibilnú silu a schopnosť riskovať.

V Dagestane sa hovorí o Kerimovovi ako o vlastencovi, ktorý si ctí belošské tradície a stará sa o prosperitu svojej rodnej krajiny.

Odporúčaná