obchodné

Prečo je potrebné plánovanie

Prečo je potrebné plánovanie

Video: Video-manual na projekty Video_19 Plán zdrojov Plánovanie zdrojov na projekt 2024, Júl

Video: Video-manual na projekty Video_19 Plán zdrojov Plánovanie zdrojov na projekt 2024, Júl
Anonim

Človek čelí plánovaniu každý deň a každú hodinu počas celého svojho vedomého života. Čokoľvek to je - práca v domácnosti, práca, činnosť malej skromnej spoločnosti, veľkej spoločnosti alebo celého odvetvia - bez plánu sa človek nemôže obísť. To je, samozrejme, taký pokus, ale neskončí v ničom dobrom.

Image

Zdalo by sa, že je to jednoduchšie: je rozumné, obozretné udržiavať domácnosť, ale bez hrubého plánu sa rodina do rozpočtu znovu a znovu „nezapadá“. Táto žena nebude odolávať pokušeniu získať drahý, ale úplne zbytočný cetku. Tento manžel kúpi všetky potrebné výrobky. Z tohto dôvodu existujú hádky, konflikty. To však nie je také zlé; bude to oveľa horšie, ak sa ukáže, že bezohľadne prijatá pôžička nemá čo splatiť.

A táto organizácia, ktorej vedenie koná na princípe „nejako žiť bez plánovania“, nebude pravdepodobne obstáť v súťaži. Len preto, že nemá čas (alebo zlyhá, alebo skôr) správne reagovať na meniacu sa situáciu. Predpokladajme, že firma tvrdohlavo pokračuje vo výrobe (alebo dovoze zo zahraničia) zariadení, ktorých dopyt prudko poklesol. A podobné firmy, ktoré analyzovali potreby trhu, včas naplánovali prechod na iné typy zariadení a implementovali ho. Čo sa stane s tvrdohlavou organizáciou? Buď bude v konkurze, alebo v najlepšom prípade utrpí veľké straty.

Alebo napríklad stavebná organizácia, ktorá vyhrala ťažkú ​​ponuku, začne pracovať na výstavbe veľkého obytného komplexu. A zrazu sa ukáže, že nemá príležitosť poskytnúť stavbe dostatočné množstvo cementu. Pretože zamestnanci oddelenia nákupu preukázali nedbanlivosť bez plánovania dodania tohto potrebného materiálu. Spoliehali sme sa na dodávateľov, ktorí nemajú ďalšie voľné objemy cementu, všetko už bolo naplánované vopred a zaplatené. Aby sme nenarušili obdobie výstavby, musíme horúčkovite kúpiť cement od predajcov, samozrejme, za oveľa vyššiu cenu. Zisk stavebnej spoločnosti bude samozrejme nižší.

Čo môžeme povedať o odvetviach, ktoré spájajú mnoho stoviek prepojených podnikov. Tam nemôžete robiť bez plánovania. Od najmenšieho zlyhania prevádzky jedného z nich povedie k tomu, že reťazec desiatok tovární a tovární je „v horúčke“.

Ukazuje sa teda, že plánovanie je absolútne nevyhnutné. Bez nej sa ľahko ocitnete v situácii smútku - „velitelia“, o ktorých sa zlomyseľné príslovie už dávno zložilo: „Bolo to hladké na papieri, ale zabudli ste na rokliny. A choďte po nich!“

Odporúčaná