obchodné

Analýza vnútorného prostredia podniku: to, čo musíte zvážiť

Obsah:

Analýza vnútorného prostredia podniku: to, čo musíte zvážiť

Video: Flashback Friday: Food as Medicine - Preventing & Treating the Most Dreaded Diseases with Diet 2024, Júl

Video: Flashback Friday: Food as Medicine - Preventing & Treating the Most Dreaded Diseases with Diet 2024, Júl
Anonim

Pri analýze vnútorného prostredia podniku je dôležité vziať do úvahy niekoľko bodov, ktoré pomôžu pochopiť podstatu jeho činnosti. Patria sem marketingové prostredie, makro prostredie a analýzy stanovovania cieľov vnútorného prostredia.

Image

Analýza marketingového prostredia

Analýza vnútorného prostredia podniku mu umožňuje vykonávať jeho úspešné činnosti a zaujímať silné postavenie na trhu, pretože umožňuje včas zistiť všetky nedostatky a napraviť ich. Analýza vnútorného prostredia podniku je založená na niekoľkých dôležitých faktoroch, z ktorých jedným je štúdia marketingového prostredia. Čo to zahŕňa?

Predovšetkým je dôležité identifikovať hlavné ovplyvňujúce skupiny pomocou odborného úsudku. Po druhé, je potrebné špecifikovať a vyhodnotiť vonkajšie faktory a ich vplyv na vnútorné prostredie podniku. Po tretie, je potrebné vyčleniť najdôležitejšie faktory, ktorým by sa mala venovať osobitná pozornosť. Po štvrté, je dôležité dobre porozumieť, do akej miery ovplyvňujú podnik. Po piate, mali by sa vypracovať opatrenia, ktoré znížia negatívny vplyv týchto faktorov. Posledná, šiesty komponent analýzy marketingového prostredia - prognózy plánovania a dôsledky vývoja vonkajšieho prostredia. To znamená, že analýza vnútorného prostredia podniku nie je možná bez posúdenia vonkajších faktorov, ktoré nejako ovplyvňujú jeho štruktúru.

Analýza makroprostredia

Makroenvironmentálna analýza je založená na porozumení bezprostredného prostredia podniku. To zahŕňa hodnotenie výrobcov tých istých výrobkov, štúdium konkurenčnej sily spotrebiteľov, kontrolu marketingového systému, ako aj hodnotenie výrobcov náhradných výrobkov. Analýza makroprostredia navyše zohľadňuje vplyv dodávateľov na stav podniku a schopnosť pracovať s väčšími dodávateľmi - to vám umožní získať maximálne zľavy a investičné služby.

Analýza makroprostredia vám umožňuje porozumieť nasledujúcim bodom: stav technického vybavenia, systém riadenia zásob, efektívnosť využitia kapacity, náklady na suroviny, kontrola kvality produktu, náklady, inovácie a účinnosť systému obstarávania.

Odporúčaná