obchodné

Ako viesť záznamy s podnikateľom

Ako viesť záznamy s podnikateľom

Video: Záznam modlitby chvál z konferencie Meč Ducha 2020 - Martindom Worship 2024, Júl

Video: Záznam modlitby chvál z konferencie Meč Ducha 2020 - Martindom Worship 2024, Júl
Anonim

Zákon ustanovuje pre podnikateľov a spoločnosti, ktoré používajú zjednodušený daňový systém, iba jeden finančný dokument, ktorý vyžaduje pravidelné vyplňovanie - knihu príjmov a výdavkov. Presnosť jeho riadenia vás ochráni nielen v prípade overenia, ale tiež uľahčí vyplnenie ročného daňového priznania. Môžete si viesť knihu príjmov a výdavkov v papierovej aj elektronickej podobe.

Image

Budete potrebovať

  • - papierovú alebo elektronickú verziu účtovnej knihy o príjmoch a výdavkoch alebo špecializovanú online službu na jej údržbu (napríklad „Elba“ alebo „Moja firma“;

  • - počítač;

  • - prístup na internet (nie vo všetkých prípadoch);

  • - finančné doklady potvrdzujúce všetky vaše príjmy a prípadne výdavky;

  • - tlač;

  • - plniace pero.

Návod na použitie

1

Ak používate papierovú alebo elektronickú verziu, vyplňte titulnú stránku svojej knihy príjmov a výdavkov. Ak uprednostňujete služby špecializovanej online služby, urobí za vás všetko na základe údajov a osobných údajov, ktoré ste zadali pri registrácii svojho účtu.

2

Vezmite papierovú verziu, ak uprednostňujete, na daňový úrad slúžiaci na vašu registračnú adresu. Odovzdajte ho daňovému inšpektorovi. Ak neviete, kto presne slúži vašej adrese, opýtajte sa zodpovednej osoby alebo si pozorne preštudujte informačné stojany v hale. Pred prvou položkou v obsahu musíte potvrdiť papierovú verziu vyplnenou titulnou stránkou.

3

Po desiatich dňoch si od daňového inšpektora vezmite overenú papierovú verziu knihy príjmov a výdavkov.

4

Ak je to potrebné, uveďte informácie o príjmoch a výdavkoch, ktoré sa berú do úvahy v knihe účtovania výnosov a výdavkov, bez ohľadu na to, ktorú možnosť vyberiete. V príslušných stĺpcoch dokladu o oddieloch o príjmoch a výdavkoch uveďte poradové číslo každého záznamu, povahu príjmového dokladu alebo výdavkov (na ktoré boli peniaze prijaté alebo vynaložené), dátum, kedy ste dostali alebo odpísali finančné prostriedky, výstup platobného dokladu potvrdzujúci príjem alebo výdavky (platobný príkaz), prísny oznamovací formulár, šek pokladníka, potvrdenie o predaji, prísny oznamovací formulár atď.).

5

Na konci roka vytlačte elektronickú verziu dokumentu, potvrďte ho svojím podpisom a pečaťou na miestach na to určených.

6

Ak používate službu online, dajte príkaz na vygenerovanie knihy príjmov a výdavkov. Potom vytlačte vygenerovaný dokument. Uistite ho podpisom a pečaťou, zošívajte listy a nalepte si niť, ktorou ste prešívali hárok s počtom listov na zadnej strane poslednej strany, a tiež ho uistite podpisom a pečaťou.

7

Zaistite tlačenú elektronickú knihu príjmov a výdavkov na daňovom úrade. Postup je podobný ako v krokoch 2 a 3. Jediným rozdielom je tlač a osvedčenie knihy príjmov a výdavkov, ktoré uchovávate v elektronickej forme, nesmiete urobiť pred prvým zápisom, ale potom, čo ste v dokumente odrazili posledný príjem alebo výdavky roka.

8

Uschovajte si knihu o príjmoch a výdavkoch tri roky. Toto obdobie od momentu overenia, ak existuje, obmedzuje relevantnosť dokumentov, ktoré sú regulačné orgány oprávnené požadovať.

Odporúčaná