Obchodné riadenie

Súvaha podniku a jeho štruktúra

Obsah:

Súvaha podniku a jeho štruktúra

Video: Organizační struktura podniku 2024, Júl

Video: Organizační struktura podniku 2024, Júl
Anonim

Stabilita a finančná stabilita podniku závisia od výsledkov jeho činnosti. Na včasné odhalenie a odstránenie rôznych nedostatkov v práci je potrebné vykonať finančnú analýzu. V tejto súvislosti sa vytvorilo analytické štruktúrované výkazníctvo - súvaha.

Image

Budovanie rovnováhy

Zostatok je dvojstranná tabuľka, ktorej ľavá strana je aktívom a odráža zloženie a rozdelenie finančných prostriedkov, pričom pravá strana je pasívom, ktorý označuje zdroje a účel týchto fondov. Vlastné imanie musí byť v súvahe medzi majetkom a záväzkom.

Hlavným prvkom súvahy je položka súvahy zodpovedajúca určitému druhu majetku, zdrojom jeho vzniku, záväzkom. Články v zostatku sa delia na agregované, ktoré majú dešifrované a podrobne dešifrujúce agregované riadky.

Všetky položky súvahy sú zoskupené do sekcií na základe ekonomického obsahu položiek. Na zjednodušenie vyhľadávania článkov má každý riadok váhy poradové číslo a odkazy na konkrétne články. Súvaha má dva stĺpce, ktoré odrážajú stav finančných prostriedkov na začiatku a na konci vykazovaného obdobia. Druhý stĺpec zobrazuje ich stav v čase súvahy.

V bilancii aktív sú dve sekcie - obežné a dlhodobé aktíva. Tieto oddiely závisia od rastu likvidity. Záväzok obsahuje tri oddiely - krátkodobé, dlhodobé záväzky, ako aj kapitál a rezervy. Časti zodpovednosti sú umiestnené podľa stupňa zdrojov fixácie.

Odporúčaná