obchodné

Čo je trh ako konkurenčné prostredie?

Obsah:

Čo je trh ako konkurenčné prostredie?

Video: Vývoj a štruktúra hospodárstva SR - Geografický ústav SAV 2024, Júl

Video: Vývoj a štruktúra hospodárstva SR - Geografický ústav SAV 2024, Júl
Anonim

Trh je konkurenčným prostredím, v ktorom nezávislí predajcovia súperia o právo predávať svoje výrobky zákazníkom. Aby ste pochopili, o čo ide, môžete na základe jej základných prvkov, ukazovateľov konkurencieschopnosti tovaru a druhov hospodárskej súťaže.

Image

Kľúčové prvky konkurenčného prostredia

Trh je konkurenčným prostredím, ktoré je založené na konkurencii výrobcov pri predaji ich tovaru. Možno rozlíšiť päť prvkov konkurenčného prostredia. Prvým z nich je komoditný trh. Toto je oblasť obehu tovaru, ktorý nemá v Rusku žiadne náhrady. Stanovuje sa na základe ekonomickej príležitosti potenciálneho kupujúceho nakupovať výrobky na určitom území a neexistencie takejto príležitosti mimo tohto územia. Výmenný tovar je zároveň prvkom trhu s výrobkami.

Hranice výrobkov na trhu sú druhým prvkom a vyznačujú sa spotrebiteľskými vlastnosťami výrobkov. Okrem toho hrá dôležitú úlohu aj vytvorenie skupiny výrobkov, ak sa jej trhy považujú za jednu kategóriu výrobkov.

Tretím prvkom sú geografické hranice trhu, to znamená územie, kde kupujúci nadobúdajú potrebný tovar. V tomto prípade nemajú možnosť kúpiť ho mimo tohto územia.

Hospodárska súťaž je štvrtým prvkom trhu, ktorý možno opísať ako konkurencieschopnosť podnikateľských subjektov, ak ich vlastné konanie neumožňuje úplne jednostranne ovplyvniť podmienky obehu komodít na trhu.

Konkurencieschopnosť výrobku a samotného výrobku sú ďalšie dva prvky trhu. Konkurencieschopnosť je úroveň technických, ekonomických a iných parametrov výrobku, vďaka ktorej je schopná odolať rivalite s podobnými výrobkami. Hlavným cieľom trhu sú výrobky, ktoré majú hodnotu a hodnotu a ktoré majú tiež spoľahlivosť a slušnú technickú úroveň.

Ukazovatele konkurencieschopnosti

Šesť základných ukazovateľov konkurencieschopnosti podniku umožňuje udržiavať jeho hospodárske a sociálne postavenie na správnej úrovni: technické a cenové ukazovatele, kvalita výrobkov, dodacie a platobné podmienky, najmä colný a daňový systém, ako aj miera zodpovednosti predajcov. Ako vidíte, tieto faktory zvyšujú efektívnosť trhových podmienok.

Odporúčaná