management

Čo je to dlhodobý majetok

Obsah:

Čo je to dlhodobý majetok

Video: 22. Ekonomika - Dlhodobý majetok 2024, Júl

Video: 22. Ekonomika - Dlhodobý majetok 2024, Júl
Anonim

Činnosti výrobnej spoločnosti nie sú možné bez účasti fixných aktív. Priamo sa zúčastňujú výrobného procesu a postupne prenášajú svoju hodnotu na hotový výrobok.

Image

Pojem investičný majetok

Investičný majetok je súčasťou majetku spoločnosti, ktorý sa používa vo forme práce vo výrobnom procese alebo pri poskytovaní služieb. Očakávaná životnosť fixných aktív je najmenej jeden rok alebo jedno prevádzkové obdobie. Z dlhodobého majetku je potrebné rozlišovať suroviny, obaly, palivo atď. Nazývajú sa prevádzkovým kapitálom.

Investičný majetok je súčasťou dlhodobého majetku. Na získanie a zvýšenie veľkosti a užitočných vlastností podniku potrebuje investície, ktoré sa tiež nazývajú kapitálové investície. Účinnosť použitia fixných aktív najčastejšie meria hodnota zisku získaného za každý rubeľ investícií.

Každý priemyselný sektor má svoj vlastný súbor fixných aktív. Napríklad pre drevospracujúci priemysel sú to reťazové píly, píly, drevoobrábacie stroje a papierenské stroje.

Medzi hlavné typy podnikov patria tieto odrody: stroje, vybavenie, prístroje, počítače, vozidlá, náradie, náradie, hospodárske zvieratá, výsadba.

Okrem výroby rozlišujte aj nevýrobné fixné aktíva. Medzi ne patria budovy, stavby a ďalšie zariadenia (knižnice, nemocnice atď.). Ich charakteristickou črtou je, že sa priamo nezúčastňujú výrobného procesu, ale ovplyvňujú efektívnosť využívania podnikových kapacít.

Termín použitia dlhodobého majetku a jeho odpisy

Pod pojmom používanie investičného majetku sa rozumie obdobie, počas ktorého by ich použitie malo priniesť príjem. Počas prevádzky je dlhodobý majetok predmetom morálneho a fyzického opotrebenia. V prvom prípade hovoríme o stratách časti hodnoty budov a štruktúr spôsobených vývojom vedeckého a technologického pokroku. Fyzické poškodenie je dôsledkom aktívnej činnosti zariadenia a vplyvu prírodných síl.

Náklady na dlhodobý majetok sa splácajú odpismi. Definuje sa ako prevod hodnoty predmetu do nákladov na poskytovanie služieb alebo vykonanie práce. Zostatková hodnota dlhodobého majetku sa získa ako rozdiel medzi ich pôvodnou hodnotou a výškou odpisov.

Odpisy sa môžu vykonávať lineárnym spôsobom (znížením zostatku o počet rokov) alebo odpísaním v pomere k objemu výroby.

Súvisiaci článok

Odpisy dlhodobého majetku

Odporúčaná