ostatné

Produkt ako marketingový nástroj

Produkt ako marketingový nástroj

Video: 11. Marketing - Marketingový mix 4P 2024, Júl

Video: 11. Marketing - Marketingový mix 4P 2024, Júl
Anonim

Produkt je najdôležitejšou súčasťou marketingového mixu. Pred začatím výroby je potrebné vykonať prieskum trhu. To vám umožní spoznať očakávania spotrebiteľov a uvoľniť vyhľadávaný produkt.

Image

Návod na použitie

1

V marketingu je možné produkt pozerať z dvoch strán. Na jednej strane je to prostriedok, ktorým môže spotrebiteľ uspokojiť svoje potreby. Na druhej strane je výrobok určený na predaj.

2

Produkt možno nazvať čokoľvek, čo uspokojí potrebu alebo potrebu. Sú to služby, práca, fyzické objekty. Produkt v marketingu obsahuje súbor vlastností, ktoré sú pre spotrebiteľa významné. Môže to byť prestíž, balenie, hodnota za peniaze.

3

Ak vezmeme do úvahy tento pojem z hľadiska marketingu, kupujúci nezíska produkt sám, ale tovar, ktorý poskytuje. Medzi hlavné vlastnosti výrobku patrí: spoľahlivosť, trvanlivosť, funkčnosť, dizajn, ergonomické schopnosti, prestíž.

4

Existuje niekoľko klasifikácií produktov. Podľa účelu sa delia na účely výmeny, spotrebiteľského dopytu a výroby. Z hľadiska použitia môže byť tovar krátkodobým a dlhodobým použitím. Podľa stupňa spracovania a charakteru spotreby: hotové výrobky, komponenty, polotovary a suroviny.

5

Podľa účelu a účelu sa tovar delí na: luxusný tovar, prestížny tovar, spotrebný tovar a každodenný dopyt. Podľa spôsobu výroby je možné rozlíšiť štandardné a jedinečné výrobky. Služby môžu byť domáce, sociálne a obchodné.

6

Pred uvedením produktu na trh musí podnik preskúmať produkty konkurencie a pochopiť, prečo ich kupujú. Spoločnosť musí vykonať komplexný marketingový prieskum. To vám umožní lepšie poznať situáciu na trhu.

7

Okrem toho musí spoločnosť odpovedať na niekoľko otázok: kto bude hlavným spotrebiteľom výrobku, aká je trhová kapacita, ovplyvní predaj sezónnosť? Je tiež potrebné zamyslieť sa nad reakciou konkurenčných spoločností na prepustenie tovaru, výberom distribučných kanálov. Je dôležité pochopiť, či výroba tohto produktu posilní povesť spoločnosti a aký bude životný cyklus produktu.

8

Keď sa na trh dostane nový produkt, zákazníci k nemu začnú zaujímať postoj. Proces vnímania pozostáva z piatich fáz.

Spotrebiteľ najprv získa všeobecné povrchné znalosti o novom produkte, potom prejaví záujem o produkt - začne hľadať informácie o produkte.

9

V tretej etape sa spotrebiteľ rozhodne, či tento výrobok použije alebo nie. Vo štvrtej fáze kupujúci kúpi tovar a vykoná test. Poslednou fázou je výrok o výrobku. Spotrebiteľ rozhodne, či bude produkt používať alebo nie.

Produkt a služba v marketingu

Odporúčaná