nepopulárne

Čo sú príjmy

Čo sú príjmy

Video: Finax Webinár - Ako zdaniť príjmy z investovania 2024, Júl

Video: Finax Webinár - Ako zdaniť príjmy z investovania 2024, Júl
Anonim

Príjem je pojem, ktorý sa veľmi používa. Tento koncept sa používa v rôznych významoch. Najbežnejším významom tohto slova je nasledujúci - príjem hotovosti alebo materiálnych aktív v dôsledku činnosti.

Image

Príjem je definovaný ako celková suma peňazí získaných vo forme miezd, úrokov, dividend, daní a podnikateľského zisku. Makroekonomická analýza berie do úvahy celkový príjem krajiny alebo národný príjem. Mikroekonomická analýza zohľadňuje príjem hotovosti alebo materiálnych aktív za určité časové obdobie. Príjem sa analyzuje aj z hľadiska kúpnej sily osoby.

V histórii predrevolučného Ruska boli príjmy, ktoré vstúpili do rozpočtu, definované ako priame príjmy, nepriame príjmy a príjmy z kráľovstva a monopolov. Dnes je rozpočet tvorený príjmami z rozpočtových fondov, daňovými a nedaňovými príjmami. To znamená, že štátne príjmy tvoria operácie zahraničného obchodu, zahraničné pôžičky, zahraničná pomoc, ktorá sa používa na vykonávanie vládnych funkcií, platieb, ciel a daní. Hlavnú úlohu pri dopĺňaní rozpočtu zohrávajú daňové príjmy.

V ekonómii má pojem „príjem“ niekoľko klasifikácií.

Príjem zo zárobkovej činnosti alebo zo zárobku je príjem získaný za vykonanú prácu a nezaslúžený príjem je príjem nájomného alebo úroku za prírodné zdroje alebo za kapitál investovaný inde. Na západe sa táto klasifikácia používa na určenie sadzby dane.

Nominálny príjem je hotovostný príjem prijatý bez ohľadu na zmeny cien a daní a skutočný príjem je príjem, berúc do úvahy zmeny cien a zrážky daní.

Hrubý príjem je príjem podniku z predaja tovaru a služieb, majetku, úrokov získaných z poskytnutia peňazí na úver, z predaja práce, výnosov a iných peňažných príjmov.

Neformálne činnosti, v ktorých sa prijímal príjem, sa delia na netrhové a nelegálne príjmy.

Fráza „čistý príjem“ je najpoužívanejšia a predstavuje rozdiel medzi nákladmi na zdroje a hrubým príjmom. Fráza „čistý príjem“ sa tak spája so ziskom.

Odporúčaná